Stationen kan bli saluhall när brandmännen flyttar

När brandförsvaret lämnar Hantverkargatan ska huset bli saluhall, före­slår Kristdemokraterna.
När brandförsvaret lämnar Hantverkargatan ska huset bli saluhall, före­slår Kristdemokraterna.
Urban Deli och Östermalmshallen är förebilden när den gamla brandstationen på Hantverkargatan föreslås bli ett nytt matmecka.

– Vi vill ha en levande byggnad, med långa öppettider som kan bli en naturlig mötesplats på Kungsholmen, säger Erik Slottner, vice gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

2016 är det planerat att brandkåren ska lämna Hantverkar­gatan och flytta in i nya lokaler på Lindhagensgatan. När räddningsverksamheten är nedlagd vill Kristdemokraterna att den gamla stationen ska bli hemvist för en saluhall.

Förebilden är Urban Deli på Södermalm eller saluhallen vid Östermalmstorg.

– Lokalen påminner ju mer om Östermalmshallen, men det viktiga är att det finns många sorters mat. Och att det går att umgås där, att det inte bara blir en plats att hämta mat från, säger Erik Slottner.

Brandstationen på Hantverkargatan invigdes 1931. I dag är den en av tre aktiva stationer i Stockholms innerstad. Vad som händer med stationen efter 2016 har länge varit en het potatis.

Per Magnius som är projektledare på fastighetskontorets utvecklingsavdelning vill inte spekulera ­i stationens framtid – men han tycker inte att KD:s förslag är långsökt.

– Vi har faktiskt redan fått in en intresseanmälan från en privat aktör som vill bygga just en saluhall där, säger han.

Förslaget om en saluhall går hand i hand med den förvandling av stadsdelen som håller på att äga rum. Gamla ”Käppholmen” finns knappt längre och utvecklingen välkomnas av partiet.

– Många fler åker till Kungsholmen, även de som inte bor där. Och det här är en liten pusselbit för att göra stadsdelen mer för människor och inte bara för trafik, säger Erik Slottner.

En stor uteservering skulle också ta plats utanför byggnaden.

– Eftersom korsningen där är ganska dominerad av bilar skulle uteserveringen kunna bli en naturlig mötesplats som mjukar upp trafiken lite.

Moderaterna har inte tagit ställning till förslaget om en saluhall.

– Jag kan bara konstatera att hela innerstaden har en tuff utmaning med lokaler och vi behöver fundera kring hur vi på bästa sätt kan använda lokalen för våra medborgares bästa, säger Tina Ghasemi (M), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.