Statsministern lämnar Rosenbad – får palats

Morgonkollen, söndag.
Rosenbad är i stort behov av renovering.
Adelcrantzska palatset på Karduansmakargatan på Norrmalm blir statsministerns nya kontor i två års tid.
Rosenbad ska renoveras.

Rosenbad har inte renoverats på 35 år. Nu är det dags. Med start 2019 startar en upprustning av lokalerna som väntas kosta omkring en miljard kronor.

– Det rör sig om en totalrenovering. Tekniska installationer behöver moderniseras, likaså ventilation och klimatanläggningar. Vi kommer också att genomföra fasad- och fönsterrenoveringar, säger Peter Wallin, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Flyttar in i renoverat palats

Det nya kontoret ligger i Adelcrantzska palatset i kvarteret Björnen på Norrmalm. Lokalen är omgiven av flera kontorskomplex och användes som kontor för Finansdepartementet innan Statens Fastighetsverk inledde en omfattande renovering för drygt tre år sedan. Med start i januari 2019 ska palatset också inrymma statsministern och statsrådsberedningens anställda.

Längre promenad till kontoret

Det är inte bara flyttstöket som leder till besvär för 2019 års statsminister. Flytten innebär också något längre pendling. Mellan hens bostad i Sagerska huset och Adelcrantzska palatset är det 280 meters promenad – hela 200 meter längre än den nuvarande sträckan till Rosenbad.

Renoveringen av Rosenbad påbörjas i januari 2019 och ska vara klar sommaren 2021.