Statsvetare Jon Nyhlén vid Stockholms universitet undervisar i policy- och styrningsfrågor med specialitet på kommuner.
Han han menar att Hanna Bocander kan ha rätt i sak när hon förklarade sig inte jävig i den nya skolutredningen då kommunstyrelsen inte ska ta beslut om enskilda skolor.
– Formellt har hon säkert rätt. Men eftersom det är så infekterat är frågan om det är rätt utifrån ett förtroendeperspektiv.
Jävssituationen i Danderyd är typisk och en situation som kan undvikas, menar han.
– Det är viktigt att den här typen av misstankar inte uppstår från början. Ett sätt är att vara väldigt transparent från början. Det andra är att avstå från agerandet.
Tappar man inte mer förtroende om man ställer sig vid sidan här?
– Men då blir det en lämplighetsfråga. Även om hon har agerat korrekt i sak, och där är jag lite osäker, så ska du som politiker beställa en utredning av tjänstemännen. Det kan förvisso också ses som ett problem eftersom man bestämmer villkoren i utredningen.
För bara att misstankarna uppstår skapar en jävssituation, menar han.
– Politiken är en förtroendebransch. Du är där på grund av väljarnas förtroende.
Han förklarar att misstanke om jäv kan uppkomma i många situationer och att mindre kommuner är särskilt utsatta. Misstanken kan leda till att tjänstemän känner påtryckningar.
Det är alltså själva misstanken i sig som kan bli ett problem, menar Jon Nyhlén.
– Ytterst är det en fråga om förtroende. Därför är det så viktigt att göra rätt i steg ett.
Vad händer i en kommun när det blir så här?
– Det innebär att man får lägga mycket tid och kraft på att hantera situationen, snarare än att diskutera och fokusera på sakfrågor, det som man har gått till val på.