Stavsnäsbor oroliga för påsktrafiken

Fartdårarna åker obehindrat genom Stavsnäs i påsk.

Det menar läsare som hört av sig till Mitt i.

Samtidigt bekräftar polisen att de inte kommer att göra kontroller i området under storhelgen.

I dag, skärtorsdag, börjar påsktrafiken att rulla på vägarna och många påskfirare åker ut mot Värmdö. Polisens generella tips är att vara utvilad, hålla avstånd till bilen framför, men också att hålla hastigheten.

Men det är det långt ifrån alla som gör, åtminstone inte på Stavsnäsvägen.

”Nu är påsken här och fartsyndarna genom Stavsnäs är här igen och utan fartkontroller eller nykterhetskontroller kan man säga kusten klar”.

Så börjar ett mail inskickat till redaktionen, som beskriver hur många bilister fort genom allén till Stavsnäs hamn, med hastigheter på hela 60 kilometer i timmen på 30-vägar.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare kunnat rapportera att Stavsnäsvägen är en av de mest olycksdrabbade vägarna i Värmdö. Här sker flest viltolyckor och fartdårarna är många.

Enligt läsare har trafikpoliser heller inte synts till på länge i området och med en av årets mest intensiva och olycksdrabbade trafikhelger på gång finns det skäl att vara orolig för olyckor.

Kommunpolisen Magnus Mohlin bekräftar att de inte haft planerade kontroller i Stavsnäs och att det heller inte kommer att ske under påskhelgen.

– Vi gör bara spontaninsatser där en patrull åker ut i mån av tid. Vi har alltså ingen planerad insats, säger han.

Mest trafik är det dock på motorvägar som E4, E20 och E18. Men om vädret fortsätter som under skärtorsdagen med torrt väglag talar det för en lugn påsktrafik, spår Albin Näverberg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

– Det som kan hända är att en lastbil eller något annat fordon blir stående någonstans på vägen, vilket kan orsaka köbildning.

Här kan du läsa mer om olycksdrabbade vägar i Värmdö.

Fakta

Så kör du säkert hem i påsktrafiken:

Var utvilad och starta resan i god tid. Det är mycket trafik på vägarna under påsken och därför kan resan ta längre tid än vanligt.

Ta regelbundna raster.

Använd bilbälte och håll avståndet till bilen framför.

Välj vägar med mitträcken om de finns. Det kan vara klokt eftersom de är säkrare.

Håll hastighetsbegränsningarna och anpassa farten efter väglaget. Hastigheten du håller när olyckan är framme är avgörande för hur svårt skadad du blir.

Kör alltid nykter. Chansa inte dagen efter en fest.

Låt mobiltelefonen vara när du kör.

Vädermässigt är påsken en brytningstid. Det är därför viktigt att hålla koll på vädret dit man ska och välja däck därefter.

Källa: Trafikverket och polisen