Stefan Dozzi: ”Fel att stänga polisstationen”

Beslutet att stänga ner polisstationen i Värmdö var fel och har fått negativa konsekvenser.

Det menar tidigare kommunalrådet Stefan Dozzi (KD).

– Jag får många kommentarer om detta, säger han.

Tre gråa garagedörrar är det enda som vittnar om polisens tidigare kontor i Gustavsberg. Här finns nu istället en kaffe- och tehandel. Utanför den står Stefan Dozzi (KD), tidigare kommunalråd i Värmdö, numera landstingspolitiker.

Han tycker sig se en försämring av den upplevda tryggheten bland Värmdöborna sedan polisstationen stängde.

– Jag får många kommentarer om detta, säger han.

Marie Hummer, lokalpolisområdeschef i Nacka, Värmdö och Tyresö, säger att stängningen av polisstationen inte har påverkat medborgarna nämnvärt.

– Jag tror att det påverkar mer på ett indirekt plan. Det finns en viss trygghetskänsla när skylten är uppe, men mätningar som vi gjorde visade att det var få där och besökte stationen, säger hon.

Men Stefan Dozzi har en annan syn på saken.

– Det är ungefär som med kyrkan. Man går inte dit jämt, men när det väl händer något och man behöver kyrkan så ska den stå öppen, säger han.

I samband med polisens omorganisering för lite mer än ett halvår sedan stängde lokala poliskontor runt om i länet.

Istället skulle polisen komma närmare medborgarna genom att vara synliga i sina områden. Men där medger Marie Hummer dock att polisen inte har lyckats visa sin närvaro i Värmdö som det var tänkt efter omorganisationen.

– Nationellt sett så har det varit en större belastning på oss med anledning av flyktingströmningar och terrorhändelser och det är klart att det även har påverkat våra möjligheter att vara i lokalsamhället. Någonstans ska den polisiära resursen tas ifrån, säger hon.