Ett par månader har gått sedan Ulrika Skarin slutade som verksamhetsledare i Korpen Vallentuna, där hon varit sedan 1990.

Men i mars gick de i konkurs. In i det sista kämpade hon med att rädda föreningen hon brunnit för under större delen av sitt yrkesliv.

Som mest hade de runt 800 medlemmar men redan under pandemin blev de färre. Flyttbeskedet gjorde inte saken bättre.

– Det är klart att ekonomin hade varit mycket bättre om vi sluppit betala överhyra, säger Ulrika Skarin.

– Det är klart att ekonomin hade varit mycket bättre om vi sluppit betala överhyra, säger Ulrika Skarin.

Louise Kristoffersson

– Det var osäkert för dem när vi fick reda på att vi skulle slängas ut från lokalerna vi hade på IP. De började dra åt sig öronen och byta gym. Sen kom Wellness och det fanns ett gym till. Vi tappade, konstaterar Ulrika Skarin.

Hon sökte överallt efter en ersättningslokal men att hitta en som föreningen hade råd med var svårt. Till sist kunde de flytta in i mindre lokaler hos Active Gym.

– Det var härligt att vi hittade dem. Men vi fick sälja alla maskiner för dem kunde vi inte få med oss när vi måste flytta dem ur de gamla lokalerna.

Engagemang inpå huden

De sista månaderna innan flytten gick hon på fälgarna.

– Jag bara körde på med tunnelseende och flyttade grejer in i det sista. Jag körde pass på febernedsättande och ville visa medlemmarna att vi skulle klara det och fortsätta i nya lokaler. Dagen innan vi skulle göra det allra sista bara föll jag ihop, den sista mars.

På gott och ont är hon en eldsjäl som brinner för folkhälsa och för medlemmarna. Det djupa engagemanget för Korpen är bokstavligen inskrivet i hennes hud. På ena överarmen är loggan tatuerad.

– Jag hade ju jobbat med Korpen i jättemånga år. Det är så många som mår bra av att få komma och träna med oss. Och det är många ensamma som verkligen behöver den gemenskapen.

Ulrika Skarin var verksamhetsledare på Korpen i 14 år.  – Jag har älskat mitt jobb och verkligen brunnit för det. Jag trodde att jag skulle jobba med det fram till min pension. 

Ulrika Skarin var verksamhetsledare på Korpen i 14 år. – Jag har älskat mitt jobb och verkligen brunnit för det. Jag trodde att jag skulle jobba med det fram till min pension. 

Louise Kristoffersson

Men de nya lokalerna var mindre och medlemstappet fortsatte. Hon och styrelsen tvingades säga upp de tre deltidsanställda.

– Jag försökte med allt jag kunde komma på när jag kom tillbaka, drog i alla trådar, sökte alla pengar som gick att söka. Jag kämpade, startade kurser, hörde av mig till pensionärsföreningar och försökte knyta kontakter. Men det gick inte.

I mars gick föreningen omkull. Medlemmarna fördes över till Active gym.

I dag letar Ulrika efter nytt jobb inom friskvård samtidigt som hon ger yogaklasser och håller i vattengympan på Kvarnbadet.

Kommunens lokaler för dyra

– Föreningslivet har förändrats och det är tufft för alla, även för de stora som AIK och Djurgården. Det är inte så många som mäktar med att jobba ideellt längre, alla har fullt upp på sina vanliga jobb. Ungdomar och barn slutar mycket tidigare. Allt som finns på nätet drar bort dem. Det vore så sorgligt om föreningslivet skulle dö ut. 

Kommundirektör Annika Hellberg säger till Mitt i Vallentuna att kommunen erbjöd Korpen andra lokaler.

– Under en längre tid hade vi dialog med styrelsen. Bland annat tittade vi på Ormstaskolans gymnastiksal, men den hade blivit för dyr för föreningen. Vi tittade även på tider i de kommunala gymnastiksalarna, men de önskade ha egna lokaler och det kunde vi inte erbjuda. Vi beklagar och tycker att det är tråkigt att de upphör med sin verksamhet. Vi har haft ett väldigt fin samarbete och det är jättetråkigt.

Mitt i Vallentuna har sökt Vallentuna Hockey för en kommentar. De har inte återkommit.