Stekflott blir till fettpropp – och kostar miljonbelopp

Fettpropparna i kommunens avloppsnät blir allt fler och de kostar miljonbelopp varje år.

De största bovarna är restauranger som slarvar med fettavskiljare, men även Svenssons flottiga stekpanna kan vara ett lagbrott.

De så kallade fettstoppen i kommunens 80 mil långa vatten- och avloppsnät har blivit fler på senare år. Det slog Sollentuna Energi larm om på kommunstyrelsens senaste möte.

– Man kan se en ökning, helt klart, säger Jonas Cronebäck, VA-chef på SEAB.

Fettstoppen, som enligt SEAB inträffar mellan fem och 20 gånger per år, orsakar stora materiella skador. I några fall om året går det så långt att det blir översvämningar i fastigheter.

– När det blir propp i ledningen hittar vattnet ut någon annanstans, till exempel genom en källare.

SEAB:s årliga nota för stoppen uppgår till cirka en miljon kronor.

– Dels måste vi åtgärda proppen, dels måste vi ersätta fastighetsägarna för skadorna. Det finansieras via VA-taxan, så det slår tillbaka på abonnenterna, säger Jonas Cronebäck.

Fettstoppen beror till största ­delen på att livsmedelverksamheter slarvar med fettavskiljare. Kravet gäller i princip alla restauranger och kaféer där man lagar mat. Det är dock väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att spåra var­ifrån utsläppet kommer.

– Fettet går en bit nedströms innan det kyls av och stelnar, förklarar Jonas Cronebäck.

SEAB:s strategi är därför ett bättre samarbete med livsmedlesinspektörer och bygglovshandläggare på Sollentuna kommun för att uppmärksamma vikten av att använda fettavsklijare.

Det är dock inte bara restaurangernas som slarvar med fett i avloppet.

Att diska en flottig stekpanna och låta vattnet rinna ner i vasken är tyvärr inte ovanligt – fastän det är ett lagbrott.

– Hushållsfettet ska slängas i soporna, det är brännbart och ger bra energi till fjärrvärme. När vi har öppet hus delar vi ut fett-trattar. Man häller överblivet fett från stekpannan i ett plastkärl och skruvar på en kork mellan varje gång. När kärlet är fullt är det bara att slänga det i soporna, tipsar Jonas Cronebäck.

Fakta

80 mil vatten- och avloppsrör

I Sollentuna kommun finns 80 mil vatten- och avloppsrör nedgrävda.

Rörens snittålder är 37 år.

Vart tionde år undersöks hela nätet med en robotkamera.

Förutom fett kan rötter från växter orsaka proppar i ledningarna. Växande rötter kan anlägga ett tryck på 15 bar och letar sig in i skarvarna.

Källa: Sollentuna Energi AB