Sten kör vanligaste bilen i Värmdö

Sten Lutteman är nöjd med sin bil.
Sten Lutteman är nöjd med sin bil.
Jarmo Sorvari; Gustavsberg:  – Jag bestämde mig snabbt för en Skoda, det tog bara 15 minuter i butiken. Det är min tredje av samma märke. Det är en snygg bil för lagom pris.
Jarmo Sorvari; Gustavsberg: – Jag bestämde mig snabbt för en Skoda, det tog bara 15 minuter i butiken. Det är min tredje av samma märke. Det är en snygg bil för lagom pris.
Anna Kwasniewska, jobbar i Värmdö:  – Jag kör Honda. Jag tycker om designen på japanska bilar, de är snygga tycker jag. Man ska ju trivas i sin bil, det är viktigt.
Anna Kwasniewska, jobbar i Värmdö: – Jag kör Honda. Jag tycker om designen på japanska bilar, de är snygga tycker jag. Man ska ju trivas i sin bil, det är viktigt.
Janaxel Olsson, Gustavsberg:  – Jag kör Skoda. Det är inte min drömbil men det är mycket bil för pengarna, så jag är nöjd med köpet. Dessutom är den snygg i den här blåa färgen.
Janaxel Olsson, Gustavsberg: – Jag kör Skoda. Det är inte min drömbil men det är mycket bil för pengarna, så jag är nöjd med köpet. Dessutom är den snygg i den här blåa färgen.
Mats Bergman, Gustavsberg:  – Audi. Jag köpte den billigt av min far. Den är praktisk när man har ungar och härute på landet behöver man något som håller för lite längre avstånd.
Mats Bergman, Gustavsberg: – Audi. Jag köpte den billigt av min far. Den är praktisk när man har ungar och härute på landet behöver man något som håller för lite längre avstånd.

I kommunen där mer än hälften av invånarna har bil syns de flesta märken i trafiken. Men klart flest, drygt 18 procent av de privatregistrerade bilarna bland Värmdöbor i Gustavsberg, Hemmesta och Brunn, är Volvobilarna.

Det visar en kartläggning som Lokaltidningen Mitt i gjort av de populäraste bilmärkena med hjälp av Transportstyrelsen.

Sten Lutteman, 72, är inte förvånad över att bilmärket han kör är det populäraste.

– Det är en bra bil. Den är säker och förhållandevis billig, man får ganska mycket bil för pengarna. Jag tror generellt att det är viktigt i Värmdö att ha en lite större bil. Många har barn och storhandlar. Andra har lantställen dit det ska handlas och fraktas spadar, krattor och grejer, säger han och rotar i bagageutrymmet.

På andra plats bland de mest populära bilmärkena kommer Volkswagen. I toppen finns också Toyota, Audi och BMW. Sten Lutteman är bekant med flera av dem.

– Jag har kört många olika märken. Opel och Peugeot också, men Volvon är den jag återvänder till.

Bertil Moldén, vd på Bil Sweden, är föga överraskad över resultatet av Mitt i:s undersökning.

– Volvo har varit den mest sålda bilen i många, många år, både bland privatpersoner och företag, säger han.

Syftet med bilvalet är enligt honom ofta att få ihop livspusslet.

– Trygghet och säkerhet är något som Volvo och Saab har stått för. Man prioriterar det framför acceleration och snygga fälgar, säger han.

Men visst finns också farten och flashigheten bland bilbeståndet i Värmdö.

Bland de dryga 7000 bilar i de 19 postnummerområdet i Gustavsberg, Hemmesta och Brunn som Mitt i har valt ut finns inte mindre än 41 Porschar, 27 Jaguarer, 5 Ferraris och 3 Hummers.

Trendanalytikern Stefan Nilsson menar att valet av bil har med en känsla av identitet att göra.

Design och fart i all ära. Viktigast för Sten Lutteman inför bilköpet är att det är en kombi med dragkrok . Och att den har snygg färg.

– Det ska vara lite mörkare. Jag kommer aldrig köpa en gul bil igen. Det hade jag en gång och till slut hade ta mig fasen allt som syntes på bilen blivit påkört. Det måste ha varit färgens fel, tänker jag. Lite skrockfull är man ändå. Nej, då är det bättre med en svart Volvo, säger han.

5 i topp

Volvo: 18 %

Volkswagen: 11 %

Toyota: 6 %

Audi: 5 %

BMW: 4 %

Transportstyrelsen