Sten sparar träd att krama

Livet i skogen ger motion Förra året fick Sten Bolling en stegräknare i julklapp och konstaterade att han gick mellan 30 000 och 40 000 under en dag med röjningsarbete.
Livet i skogen ger motion Förra året fick Sten Bolling en stegräknare i julklapp och konstaterade att han gick mellan 30 000 och 40 000 under en dag med röjningsarbete.
Sten Bolling prisas för sitt arbete med skogar i norra Stockholm. Han är entreprenören som sparar roliga träd och råder alla att gå ut i skogen.

– Passa på att krama ett träd om du mår dåligt. Då blir du trygg.

Skogsentreprenören Sten Bolling, från Brottby är tillbaka på sitt jobb i skogen efter festligheterna på Stora Brännbo i Sigtuna nyligen då han fick ta emot Skogsstyrelsens silverglänsande förtjänstmedalj för sin långvariga gärning i norra Stockholms skogar.

I över 30 år har han arbetat på de 3 000 hektar stora ägorna på Rydboholms gård som ägs av familjen Douglas och aktiebolaget Wasatornet.

Vallentunaskogarna i Stångberga, Morsta, Lappdal, Seneby, Husa, Skesta och Lilla Benhamra har han också arbetat med.

– Åren går, säger han samtidigt som det gallras i skogen längs med E18 mitt emot Ullnabacken.

Något urskiljningslöst nedhuggande är det inte tal om. Träden som blir kvar har lustigt formade grenar eller dubbla stammar.

– Träd som fäller en kommentar får bli kvar säger han.

Han tänker att det kan vara kul för folk som åker förbi i bil att titta på de roliga träden. Kanske kan det locka en och annan ut i skogen också.

För när Sten Bolling jobbar med skogsvård är skogens sociala­ värden viktiga – en skog att vistas ­i vill han skapa. Det ska finnas öppna stigar, fornminnen och ädla träd ska lyftas fram.

– Jag vill uppmana alla att gå ut i skogen. Krama ett träd om du mår dåligt, då blir du trygg, ­säger han.

Sten Bolling hyser respekt för träden. Men han värnar också om annat liv i skogen – djuren. Under sina år i skogen har han träffat många djur.

– Jag har haft vildsvin springande runt benen och älgar har flåsat mig i nacken, säger han.

En period kom en vildsvinsflock på 24 djur och hälsade på honom fyra gånger om dagen. Ungdjuren kom nära men suggan och de små randiga kultingarna höll sig på behörigt avstånd.

– Men en dag ställde sig suggan bara två meter ifrån mig och tittade på mig. Då kände jag att jag blivit accepterad, säger han.

Skogsstyrelsens förtjänstmedalj delas ut sällan och bara till en person per län. Medaljen ges till en ”allmänt aktad person som har visat särskilt intresse för skogsvård och på ett föredömligt sätt verkat för vården av den svenska skogen”.

Sten är både glad och tacksam över att hans arbete uppmärksammas.

– Jag fick sån där Gundepäls. Den här medaljen värmer i vinterkylan, säger han.