ANNONS

Stena höjer hyran med 27 procent

Andrea Szücs lägenhet kommer kosta 2000 kronor mer i månaden.
Andrea Szücs lägenhet kommer kosta 2000 kronor mer i månaden.
Hyresgäster vid Globen är upprörda. Hyran ska höjas med nästan 30 procent.
– De skiter fullständigt i oss som bor här, säger hyresgästen Andrea Szücs.
ANNONS

Precis vid Globen, på Pastellvägen i Johanneshov, ligger två hyreshus som ägs av Stena Fastigheter. I höst kommer alla som bor där få ett påslag på hyresavin. Fram till år 2020 kommer hyran successivt att höjas med 27 procent.

Andrea Szücs som bor i ett av husen är besviken på hyresvärden. När hyreshöjningen är genomförd kommer hon få betala 2 000 kronor mer per månad för sin trea – vilket är en ökad årskostnad på över 26 000 kronor.

Andrea Szücs trivs med läget precis bredvid Globen, men vet inte om det är värt att bo kvar efter hyreshöjningen.

– Jag har råd att bo kvar, men det blir tufft och jag vill inte lägga en så stor del av min lön på hyran, säger Andrea Szücs.

Bakgrunden till hyreshöjningen är ett investeringsbidrag från regeringen som Stena Fastigheter fick när husen byggdes 2006. Syftet var att stimulera bygget av hyresrätter med låg hyra. Bidraget gällde i tio år och gick ut 2016. Sedan dess har företaget och Hyresgästföreningen haft tuffa förhandlingar om hyran.

– Nu när bidraget har tagit slut blir det en förlust av intäkter för bolaget och vi tycker det är oacceptabelt att hyresgästerna får ta den kostnaden. Det finns inget i den höjningen som går tillbaks till hyresgästerna utan ger bara mer vinst till bolaget, säger Yasin Kayhan som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästerna fick en chock när de blev varse att hyran ska höjas med 27 procent.

Trots det har Hyresgästföreningen och Stena Fastigheter nått en överenskommelse. Den innebär att den nya hyran höjs stegvis fram till och med år 2020.

ANNONS

– De var fast beslutna att höja hyran. Det bästa vi kunde göra var att få till en intrappning, säger Yasin Kayhan.

Andrea Szücs tycker det känns tråkigt att få en höjd hyra som inte för med sig någon typ av förbättringar i bostadshuset.

– Det är lyhört till grannarna, jag har fått byta ut alla vitvaror och vi har heller ingen tvättstuga vilket gör att man får högre elkostnader, säger Andrea.

På Stena Fastigheter ser man inget konstigt med att höja hyran nu när investeringsbidraget är till ända.

– Det var under en tioårsperiod som investeringsbidragen gällde. När tioårsperioden går ut kan man göra en bruksvärdesprövning, säger Lena Rydow som är fastighetschef på Stena Fastigheter i Stockholm.

Varför vill ni höja hyran?

– Det är den hyressättningsmodell man har i Sverige, att likvärdiga lägenheter ska ha lika hyra.

Vad tänker du om att många hyresgäster är missnöjda och en del funderar på att flytta?

– Det är just för att mildra det som vi har kommit överens med Hyresgästföreningen om en intrappning. Så att alla får en rimlig chans att ställa om och vet hur det kommer att se ut framöver, säger Lena Rydow.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.