Stenhård tävling hålls i innerstan på lördag

I Tough Viking springer man genom eld.
I Tough Viking springer man genom eld.
Tacklas av amerikanska fotbollsspelare.
Tacklas av amerikanska fotbollsspelare.
Tidigare år har man elchockats under loppet.
Tidigare år har man elchockats under loppet.
Tävlingen hålls på lördagen och börjar vid 10.00 på Stadion.
Tävlingen hålls på lördagen och börjar vid 10.00 på Stadion.
Här går loppet.
Här går loppet.
Vidrigt eller underbart? Tough Viking är tävlingen som skiljer agnarna från vetet. I morgon går loppet genom eld, vatten och amerikanska fotbollsspelare.

– 5 100 personer kommer att springa Sveriges största hinderbanelopp, säger David Klint, mannen bakom konceptet Tough Viking.

Allt börjar vid 10.00 inne på stadion där deltagarna börjar med att tacklas av 15 amerikanska fotbollsspelare.

Sedan drar de ut i Lill-Jansskogen där löparna bjuds på trevligheter som armgångshinder, sex meter repklättring och isbad.

– Sedan kommer de ut till havet där de springer genom eld och hoppar ut i vattnet. Sedan ålar de sig igenom rör som är delvis nedsänkt i vattnet och som går upp på land igen.

Efter det klättrar man på väggar samtidigt som man blir beskjuten av vatten från en brandslang och så klättrar deltagarna över stridsvagnar.

Varför vill man delta i ett sånt här lopp – det låter ju vidrigt om du ursäktar?

– De som är med tycker nog att det låter fantastiskt. Det är en upplevelse som är ganska unik där man får klättra på riktiga militärfordon och köra hinder gjorda för armén. Och så får man köra som lag också och det lockar många. Man hjälper varandra och gör det tillsammans. Många bär varandra i mål.

Vilka är de typiska deltagarna?

– De är mellan 20 och 40 så det är ganska brett. Många som inte skulle vara med i ett vanligt springlopp tror jag tycker det här är en kul grej att göra med polarna.

– Eller så är det de som vill ta nästa steg efter ett Vasalopp eller en mara och som närmar sig 40. Och så är det mycket tjejer med – 40 procent, vilket är ovanligt många jämfört med andra lopp, säger David Klint.

Loppet börjar 10.00 vid Stadion med de första starterna. Sedan startar olika grupper, med 150 deltagare i varje grupp, fram till 15:30. Banan är lagd på Djurgården i första hand.

Klicka på bildspelet för en karta över loppet.