Stenhårt tryck på nyproduktion

I kvarteret Traversen på Turebergs allé bygger Peab 179 lägenheter i föreningarna Allégården och Allélunden. Samtliga lägenheter är redan sålda eller reserverade.
I kvarteret Traversen på Turebergs allé bygger Peab 179 lägenheter i föreningarna Allégården och Allélunden. Samtliga lägenheter är redan sålda eller reserverade.
Trycket på nybyggda bostadsrätter i Sollentuna har exploderat de senaste tre åren.

Av all nyproduktion som har släppts är bara ett fåtal lediga just nu, visar Mitt i:s kartläggning.

– 90 procent säljs samma dag som de släpps, säger mäklaren Victor Mastaeli.

För ett par år sedan var intresset för nybyggda bostäder svalt i Sollentuna. Mäklaren Victor Mastaeli på Notar minns hur han stod ensam på söndagsvisningar, och behövde ett halvår för att teckna upp ett fåtal lägenheter.

Sedan dess har marknaden exploderat.

I dag säljer projekten slut fortare än någon hinner säga bokningsavtal.

– Nu kommer 200-300 sällskap på försäljningsstarten. Vi går ut med information några månader innan säljstart och samlar ihop intressenter, så när lägenheterna väl släpps säljs 90 procent ut samma dag, säger Victor Mastaeli.

Lokaltidningen Mitt i har kartlagt all nyproduktion i Sollentuna där det är möjligt att reservera, boka eller köpa en lägenhet – men ännu inte flytta in. Resultatet talar ett tydligt språk. Av 389 bostäder som har släppts på marknaden är endast sju fortfarande lediga: fyra exklusiva radhus och tre penthouse-lägenheter med en prislapp på mellan 8 och 9 miljoner.

– Även om det byggs mycket krävs det mer för att mätta den här marknaden, säger Victor Mastaeli.

Han ser flera faktorer bakom den ökade efterfrågan på nybyggt. Dels finns det ovanligt få objekt på marknaden, dels är det de fasta priserna som lockar.

– Det har varit hysteriska budginingar på sistone, då tycker många att det är skönt att köpa något till ett pris som man vet vad det blir.

Lars Keski-Seppälä, stadsbyggnadsstrateg på Sollentuna kommun, delar bilden av att marknaden tagit fart rejält på sistone.

– När det gäller nyproduktion har det svängt ganska mycket fram och tillbaka, men det senaste året har det gått väldigt raskt.

Han ser två sidor av den snabba försäljningstakten: Å ena sidan är det glädjande att de detaljplaner som kommunen tar fram resulterar i färdiga bostäder. Å andra sidan visar det på det stora behovet av bostäder som finns.

– Det vi kan göra från kommunens sida är att ha en hög planberedskap, och vi har fortfarande en stor del outnyttjade byggrätter i gällande detaljplaner.

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea, poängterar att det även finns flera risker med att köpa nyproducerat.

– Ofta får man vänta länge mellan köp och inflytt och mycket kan hända på bostadsmarknaden under den tiden. Marknaden kan hamna i någon slags kris eller svacka, som gör att marknaden inte är lika het. Mycket kan även hända på det privata planet och det ska man också ha i åtanke.

Och precis som när man köper en äldre bostadsrätt är det viktigt att tänka på förenigen.

– Man måste ha koll på föreningen – har de realistiska kalkyler, finns alla tillstånd och hur gör jag om jag till exempel vill hoppa av. Man måste ha koll på vad man förlorar ifall man ångrar sig, säger Ingela Gabrielsson.

Fakta