Efter stenkastning – spelarna kräver åtgärder

Ottilia Wallman och Malin Wiberg  "Hoppas kommunen hjälper oss"
Ottilia Wallman och Malin Wiberg "Hoppas kommunen hjälper oss"
Spångas damlag utsattes för stenkastning i samband med deras fotbollsträning. Nu ska idrottsborgarrådet lyfta frågan.
– Vi skulle behöva fler fältassistenter och organisera dem bättre kvällstid, säger Mirja Räihä (S), idrottsborgarråd.

När stenarna kom flygande var Malin Wiberg en av spelarna på fotbollsplanen. Snart tre veckor har gått sedan Spångas damlag utsattes för stenkastning i samband med deras fotbollsträning.

– Jag sa inte ens något när det hände, jag blev bara chockad, säger Malin Wiberg, 26 år.

Träningen fick avbrytas flera gånger på grund av trakasserier från en grupp unga killar.

– Jag hoppas att kommunen nu gör något och inte bara låter det rinna ut i sanden. De måste göra något. Det känns tråkigt att cykla till träningen efter att det här har hänt.

”Hoppas att de inte bara låter det rinna ut i sanden”

Enligt, Milou Werth, ordförande för Spånga IS,  har det under en längre tid varit ett problem att barn och unga trakasseras och utsätts för hot i samband med deras fotbollsträning.

Ska lagen behöva ha det så här på deras träningar?

– Nej, det är aldrig ok, att kasta sten och i första hand är det en polisiär fråga, säger idrottsborgarråd, Mirja Räihä (S).

Hon berättar att de redan vidtagit ett antal åtgärder för att göra Spånga IP till en tryggare plats, som bättre belysning, nya plåtdörrar till omklädningsrum, och hinder så att fordon inte kan komma in på området.

Vilka åtgärder vidtar ni nu när det tidigare inte tycks räcka till? 

–  Vi har för få fältassistenter för att täcka ett så stort område som Järva och många av dem jobbar dagtid. Vi behöver fler fältassistenter och måste titta på hur vi kan organisera dem bättre under kvällstid.

Hon nämner också ett samarbete med Fryshuset i Husby som ett eventuellt alternativ.

– Idag kommer jag att ta upp frågan om Spånga IP med idrottsförvaltningen för att se hur vi kan gå vidare, säger idrottsborgarråd, Mirja Räihä (S).

Efter att Mitt i rapporterat om händelsen, gick vice ordförande i idrottsnämnden Bo Sundin (M) ut och krävde en trygghetsinventering av utsatta och otrygga idrottsmiljöer i Stockholm. I en sådan inventering skulle bland annat utbildning av personal, utveckling av samarbete med polisen och kameraövervakning på utsatta anläggningar ingå.