ANNONS

Stenugnsbageriet börjar ladda för bullfest redan i morgon

Uttagna ur ugnsvärmen i exakt rätt ögonblick. Receptet har nyligen uppdaterats och bullarna har dubbelt så mycket kanel som tidigare.
Uttagna ur ugnsvärmen i exakt rätt ögonblick. Receptet har nyligen uppdaterats och bullarna har dubbelt så mycket kanel som tidigare.
Vallentuna Stenugnsbageri får en fin placering i Allt om Stockholms stora kanelbulletest.
Redan i morgon börjar bageriet ladda inför kanelbullens dag.
ANNONS

När Allt om Stockholm testade bullar från 34 bagerier runt stan fick Stenugnsbageriet i Vallentuna en fin placering. Femte plats, efter K-märkt på Östermalm och före Ritorno i Vasastan.

Vinnaren: Detta är Stockholms bästa kanelbulle 2019

Men vad är egentligen hemligheten för att åstadkomma bullar som är perfekt saftiga utan att vara degiga? Mjölet är det i alla fall inte för på Stenugnsbageriet görs de på helt vanligt oekologiskt vetemjöl.

I stället handlar det om hantverkskunnande hos bagarna.

Olof Jönsson

– Vi bakar av dem i dryga åtta minuter. Ugnen är fruktansvärt varm. Är de inne i nio minuter blir de brända och på åtta minuter blankt blir de degiga, säger delägaren Olof Jönsson. 

För att hinna med de 5 000 bullar som bageriet räknar med ska gå åt på fredag måste de sätta igång redan i morgon, onsdag.

ANNONS

Kanelbullar som bakas professionellt ska väga lika mycket.

– Vi förbereder en fruktansvärd mängd som vi ställer i kylen på kalljäsning. Hela torsdagen kommer vi att stå och rulla bullar. Och på fredag morgon kommer vi in tidigare för att hinna baka av till alla som vill handla på morgonen. Under dagen står vi sedan och bakar konstant eftersom vår ambition är att alla kunder ska kunna gå från bageriet med en varm bulle. 

I år infaller kanelbullens dag en fredag. Det är en vardag och det är bra för försäljningen.

– När den inföll en helg sålde vi bara 700 bullar. Jag tror det har att göra med att så många företag bjuder sina anställda på en bulle. 

Kanelbullar börjades bakas för runt hundra år sedan. Vid 1920, tre år efter första världskriget, var råvaror som smör, socker, vetemjöl och kanel inte ransonerade längre.

1999 kläckte Hembakningsrådet idén att viga den 4 oktober åt kanelbullarna. Men trots att syftet var högst prosaiskt, att öka försäljningen av bland annat mjöl, jäst och socker, har dagen på två decennier nästan blivit en högtid. Kanske behöver vi något att samlas kring på hösten, även om det bara är en bulle? Olof Jönsson säger att Sverige är det enda land han känner till där vi firar bakverk i stället för något halvt bortglömt helgon.

– Fettisdagen är också jättestor. Lucia har tappat och ersatts av Kanelbullens dag. När jag började för 20 år sedan gick man in på kvällen innan Lucia för att hinna baka alla lussekatter. Så är det inte alls i dag. Nu är det kanelbullar i stället.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.