Stephan blickar mot Mora

Eftersom snön än så länge har lyst med sin frånvaro är det rullskidor som gäller för Stephan.
Eftersom snön än så länge har lyst med sin frånvaro är det rullskidor som gäller för Stephan.
Trots att han knappt har stått på ett par skidor tidigare har Skarpnäcksbon Stephan Wilson anmält sig till Vasaloppet. Nu vill tv-profilen få fler med utländsk bakgrund att testa på sporten.

– Det finns potentiella Zlatans där ute, säger han.

Om fyra månader ska Stephan Wilson för första gången ta sig an världens största skidtävling – Vasaloppet. Det finns bara ett problem. Han har aldrig tidigare åkt längdskidor.

Det kan mycket väl vara så att den 35-årige programledaren har tagit sig vatten över huvudet. Men nu är det för sent att backa ur. SVT:s Vinterstudion har redan visat upp två avsnitt av hans nya tv-serie ”Stephan på glid” där tittarna hittills har fått ta del av hans utveckling på rullskidor.

Den som har tittat förstår att Stephan har en lång väg att vandra.

– Det är bara roligt när folk skrattar. Min fru skrattar. Och jag skrattar när jag ser bilderna. Till och med folk som jag har jobbat länge med säger att det ser ut som att jag gör mig till. Men det är inget skådespel. Det är så dåligt som det ser ut, understryker Stephan när Mitt i träffar honom i hans hem i Skarpnäck.

Det är snart dags för ett nytt pass på rullskidorna som ska spelas in. När man tittar ut från köksfönstret och ser regnet piska mot rutan känns Vasaloppet väldigt avlägset – inte bara för att snön lyser med sin frånvaro.

– Jag kommer att ställa upp på Vasaloppet, men just nu finns det ingenting i mitt resultat som tyder på att jag klarar det.

Varför gör du det här?

– Jag har flera agendor varför jag gör det här. Det här är kanske en av Sveriges folkligaste sporter. Mellan en och två miljoner tittar på Vinterstudion och det är många som är ute i spåren. Men samtidigt är det en väldigt segregerad sport, både vad det gäller etnisk och socioekonomisk bakgrund. Mitt mål är att väcka tankar, att sätta igång en tankeprocess. Hur kan en så stor sport vara så segregerad och vad kan vi göra för att få fler att testa?

Hur väl tycker du att Vasaloppet speglar hur samhället ser ut?

– Inte alls. Jag har varit där en gång som reporter och att hitta någon som såg ut som jag var som att hitta en nål i en höstack.

Stephan är född i Sverige och har armeniskt, syrianskt/kaldeiskt och turkiskt påbrå. Han är övertygad om att längdskidåkning i de flesta fall är en sport som går i arv och att det därför är få med utländsk bakgrund som är aktiva inom sporten.

– Det finns potentiella Zlatans där ute. Tänk att ha en längdskidåkare som heter Mustafa eller Fatma som är med och tävlar i eliten.

– Det finns något fint över längdskidor, något svenskt. Det är häftigt att vara ute i naturen och det finns något fint över Vasaloppet. Jag skulle vilja att fler upplever det.

I det andra avsnittet av tv-serien säger Stephan att han tycker sporten är ”skittråkig” när han tränas av landslagsåkaren Anna Haag på rullskidor uppe i Östersund. Nu har han däremot ändrat uppfattning.

– Den andra anledningen att jag gör det här är att ge den här sporten en chans för mig själv. Att få den att fungera som en träningsform – och där är jag helt frälst. Jag tror att jag kommer att fortsätta hålla på med skidor oavsett hur det går på Vasaloppet. Jag har aldrig haft så höga resultat och bränt så många kalorier.