Stephan Wilson efter Vasaloppet: Jag kände mig som Charlotte Kalla

Stephan Wilson och Vasaloppets vd Eva-Lena Frick direkt efter målgång.
Stephan Wilson och Vasaloppets vd Eva-Lena Frick direkt efter målgång.
Hallå där, Stephan Wilson programledare, aktuell med "Stephan på glid" i Svt och Skarpnäcksbon som i helgen tog sig i mål i Vasaloppet.

Hur gick det?

– Jag kände mig redan som en vinnare innan jag startade. Det har varit en väldigt häftig men turbulent resa. Jag var bara glad att jag kunde stå vid startlinjen och ännu gladare när jag kom i mål.

Vilken placering fick du?

– Jag kom på 11819:e plats! Efter 11 timmar och 57 minuter kom jag i mål. De bryter ju vid varje kontroll när det gått för långt tid, så det var verkligen en kamp mot klockan.

Hur var det i spåret?

– Jag kände mig nästan som en rockstjärna! Det var helt otroligt att det stod hundra kanske tusentals personer och skrek mitt namn och hade plakat med mitt namn på. De andra skidåkarna sa till mig också: ”Nej men är du kvar, bra jobbat!”.

Vad tänkte du när du kom i mål?

– Några kilometer innan jag visste att jag skulle hinna i mål, då grät jag en skvätt. Det kändes värdigt att jag fick den stunden för mig själv innan kamerorna dök upp. När jag kom upp vid målet ropade alla mitt namn. Jag kände mig nästan som Charlotte Kalla som vunnit VM guld. Det kändes som att det var jag som vunnit Vasaloppet! Sen fick jag veta att det var en norrman som åkt cirka 8 timmar mindre än mig.

Du har kämpat för att fler med utländsk bakgrund ska få testa på skidåkning, hur tyckte du representationen såg ut i Vasaloppet i år?

– Jag tror ingen kommer att säga emot mig när jag säger att skidåkning är en sport man får i arv. Det spelar roll vart du bor i landet, vilka föräldrar och vilket ursprung man har. Men det såg ungefär ut som förra året. Sen är det många européer som åker, men då är det sådana som ofta har den bakgrunden. Men det var många som kom fram till mig och sa att de blivit inspirerade av min serie och även de börjat träna väldigt sent. Det är aldrig för sent att uppfylla sin dröm.

Kommer du vara med i Vasaloppet nästa år?

– Om min kropp skulle svara nu skulle den säga ”aldrig mer”, men mitt hjärta säger att det är klart jag ska göra det.