Steppande protest mot nya gallerian

Danscompagniet har sina lokaler där den nya Fridhemsplansgallerian ska byggas.

– Vi behöver ingen galleria, vi behöver kultur, säger Sandra Schöning.

Danspedagogen Sandra Schöning är delägare till Danscompagniet, en skola med drygt 1 300 elever. Hon är en av många som uttryckt oro för galleriaplanerna på Fridhemsplan.

I ett remissvar till stadsbyggnadskontoret skriver hon och hennes kollegor att skolan troligtvis måste läggas ned om planerna blir verklighet.

– Enligt förslaget ska de bygga entrén till gallerian rätt igenom våra lokaler, det skulle innebära att vi förlorar större delen av vår danssal, säger hon.

Att det planeras förskolor tycker Sandra Schöning är bra – men ironiskt.

– De bygger förskola, men bortser helt från att vi redan har över 1 000 barn och unga som dansar hos oss varje vecka. Räknas inte de?

Alecta, som äger kontor, butiker och hyresbostäder och Familjebostäder, som äger hyresbostäder, vill lyfta delar av kvarteret och göra det mer modernt.

Både hyresgäster, lokala småföretag och grannar har uttryckt sin oro för planerna. Ett hundratal boende har skrivit på en protestlista mot planerna.

Danscompagniet protesterar på sitt eget vis. De planerar en demonstration där missnöjet ska uttryckas i dans.

– Vi har inte bestämt exakt vilken dansstil ännu, men troligtvis blir det en steppande demonstration.

Dansaktionen är planerad till den 17 september på Fridhemsgatan.

Johan Anderson, presschef på Alecta, förstår kritiken men anser att den är överdriven. Han menar också att ingången till gallerian kan komma att placeras på annan plats.

– Och vi tror att de som bor och jobbar i området kommer att vara betydligt mindre missnöjda när byggplanen är helt färdig. Den plan som finns i dag är långt ifrån spikat, säger han.

Behövs det en galleria till i innerstan?

– Vi använder oss inte av det ordet. De handelsytor som skapas räcker till både nuvarande och nya butiker. Planen har aldrig varit att skapa en strömlinjeformad supergalleria, vi tänker oss något mer småskaligt.

Detaljplanen för kvarteret Väktaren är nu ute på samråd. Därefter tas den upp i stadsbyggnadsnämnden.

Dansskolan har haft sina lokaler i kvarteret i 17 år.

Fakta

3 000 kvadrat handelsytor och två förskolor

Alecta och Familjebostäder vill renovera och bygga nytt på kvarteret Väktaren 15, 35, 36 och 37 på S:t Eriksgatan, Drottningholmsvägen och Fridhemsgatan.

I planen ingår handelsytor på 3 000 kvadrat, 2 500 kvadratmeter kontor, 90 nya bostäder, två förskolor samt ett äldreboende.

Byggstart tidigast 2015.