Sterila björkar får alla allergiker att andas ut

Björkpollenallergikern Andreas Bergström tillsammans med Gabriel och Rebecca i Järnvägsparken.
Björkpollenallergikern Andreas Bergström tillsammans med Gabriel och Rebecca i Järnvägsparken.
Lider du av trötthet, röda ögon och nästäppa? Det kan vara tecken på pollen­allergi.

Nu våras det för tungviktaren björken. Men i centrala Väsby kan ­allergikerna pusta ut – där är björkarna ­ sterila.

I år startade pollensäsongen ­extra tidigt, tack vare den milda vintern. Al- och hasselpollen är nere för räkning. Nu blommar sälg och alm, och i slutet av april tar tungviktaren björken över. Fjolåret blev en rysare när björkpollen­nivåerna slog rekord. I år ser ­säsongen ut att ”bara” bli normal.

– När det varit ett år med höga halter är det vanligt att året ­efter blir lugnare. Blommorna orkar helt enkelt inte producera lika mycket pollen, säger Pia Östensson, biolog Naturhistoriska riksmuseets pollenlabb.

I områden med många lövträd finns en förhöjd risk för höga halter. Men i de centrala delarna av Väsby har man kommit på en mildrande taktik.

– Med hänsyn till alla björk­pollenallergiker har kommunen valt att plantera en steril björk som inte utsöndrar pollen, säger Nils Odén, stadsträdgårdsmästare.

Den så kallade ornäsbjörken saknar hanhängen som är den delen av trädet som avger pollen.

Pollenallergi har ökat de senaste 20 åren och enligt Astma- och allergiförbundet är en femtedel av befolkningen drabbad. En av dem är Smedbybon Andreas Bergström.

– Jag blir täppt i näsan. Jag har medicin men glömmer alltid att ta den. Helst av allt ska du ta den ett par veckor innan pollensäsongen börjar för att få full effekt.

Typiskt vid en allergisk reaktion är nysningar, rinnsnuva och klåda i ögonen. Många känner sig trötta som vid en långvarig förkylning.

– Vad många inte verkar veta är att pollenallergi också kan leda till astma med ihållande hosta, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apoteket Hjärtat och fortsätter:

– Om små barn drabbas av pollenallergi ska man alltid söka vård på vårdcentralen eftersom de kan behöva receptbelagda läkemedel mot allergin eller förebyggande behandling mot astma.

När du tror att pollen är över kommer gräs- och gråbopollen.

Även om björksäsongen blir uthärdlig så innebär den milda vintern att sommarplågan gräs i stället kan bli värre än vanligt.

– Det har varit mycket barmark i år och gräset har fått mer tillgång till ljus, vilket eventuellt kan ge risk för mer gräspollen, säger Pia Östensson.

Fakta

Kan irritera våra slemhinnor

Pollen är ett frömjöl – små explosioner av liv – som utsöndras av olika växter.

Med hjälp av vind och insekter sprids pollenkornen.

När det kommer i kontakt med mänskliga slemhinnor kan det uppstå en allergisk reaktion.

Källa: alltompollen.se