Stickade rekordmånga mössor

Inger Hedbeck, Elisabet Hellborg, Gerd Andersson och Flor Maria Bravo var några ur kretsen som stickade 1704 mössor.
Inger Hedbeck, Elisabet Hellborg, Gerd Andersson och Flor Maria Bravo var några ur kretsen som stickade 1704 mössor.
I Sverige stickades över 50 000 mössor till förmån för ensamma äldre. Spånga-Tenstas Röda korset-krets stod för 1704 av dem- vilket är flest i landet.

– Det är såklart jätteroligt, säger Elisabet Hellborg.

Det var i höstas som Innocent introducerade kampanjen ”Den stora stickningen” som gick ut på att personer skulle sticka små mössor som skulle passa företagets smoothie-flaskor. För varje mössklädd flaska som säljs går två kronor till Röda Korsets verksamhet som organiserar besök och aktiviteter för äldre.

– Det här blir ett viktigt bidrag för Röda Korsets verksamhet för och med äldre. Eftersom verksamheten till stor del drivs av frivilliga så är det viktigt med stöd och utveckling lokalt. Det finns ett stort behov, säger Nils Nilsson, Projektledare på Röda Korset, i en kommentar.

Elisabet Hellborg var en av dem som stickade för Spångas-Tenstas Röda korskrets som var den krets i hela Sverige som stickade flest mössor till kampanjen– hela 1704 stycken.

– Det är såklart jätteroligt. Det här kändes som en helt ny idé som många damer i kretsen tände till på, säger hon.

Allt garn som använts till mössorna kommer från garn som skänkts till kretsen, vilket var ett kriterium för kampanjen.

– Vi har både stickat tillsammans och ensamma, annars hade vi aldrig kunnat få ihop så många mössor. Pengarna kommer att gå till att ge ensamma äldre socialsamvaro och möten, säger Elisabet Hellborg.

Kampanjen har tidigare arrangerats i andra Europeiska länder. Rekordet för ett land var då 7000– ett rekord som Sverige slog med råge.