ANNONS

Stickar för att värma hemlösa

Sedan Ulrica Loeb startade Hjälpstickan 2007 har den ideella föreningen vuxit. I oktober tog föreningen emot plagg från nära 100 personer.
Sedan Ulrica Loeb startade Hjälpstickan 2007 har den ideella föreningen vuxit. I oktober tog föreningen emot plagg från nära 100 personer.
Handstickade sockor och vantar är omtyckta.
Handstickade sockor och vantar är omtyckta.
De hemlösa i Stockholm ska inte behöva frysa. Så kände sticktokiga Ulrica Loeb i Axelsberg när hon startade Hjälpstickan. Förra året gav föreningen bort över 3 000 hemstickade mössor, vantar och sockor.
ANNONS

Ulrica Loeb är för dagen ledig från sitt arbete som informatör. I stället sysslar hon i hemmet i Axelsberg med det som nästan kan kallas hennes andra jobb: Hjälpstickan. Dels ska hon sticka, dels ska hon till garnbutiken Lilla Knytet vid Mariatorget för att hämta upp vad andra människor har stickat åt Stockholms hemlösa.

– Det tar en hel del tid. Jag tror inte att jag ska rädda världen, men om jag kan göra världen lite, lite bättre så gör jag gärna det, säger hon.

Förra året tog hon emot 3 000 stickade vantar, mössor, strumpor och halsdukar – som hon sedan skänkte till Stadsmissionen.

Allting började när Ulrica Loeb vintern 2007 fick höras talas om att det var brist på vinterkläder åt hemlösa människor hos Stadsmissionen. Eftersom hon var en flitig stickare sedan ungdomsåren hade hon själv, hennes barn och ja, hela hennes släkt fått stickade mössor och strumpor i massor. De hade stickade prylar så det både räckte och blev över.

– Då tänkte jag att det vore kul att sticka åt någon som faktiskt behövde sakerna, så jag ringde Stadsmission på Södermalm och frågade om jag kunde sticka åt dem. Det fick jag jättegärna göra, säger Ulrica Loeb.

Hon startade även bloggen Hjälpstickan och folk började skicka saker som de hade stickat till henne. En dag ringde en kvinna från Kristianstad. Kvinnan frågade: ”Kan jag få starta en filial?”.

Sagt och gjort. I dag finns det nio filialer från Luleå i norr till Kristianstad i söder. På Stadsmissionen tas Hjälpstickans plagg emot med öppna armar.

– Det är otroligt fint att hon har detta engagemang. Hjälpen är väldigt uppskattad av de som får plaggen, säger Mija Bergman, enhetschef för Stadsmissionens Boställe på Södermalm.

– Att det dessutom är jättefina handgjorda plagg som ges bort är extra rart. Förra vintern var det 20 minusgrader, så nu när vintern närmar sig går deras stickade sockor och vantar åt jättefort.

ANNONS

För en dryg vecka sedan var Ulrica Loeb på Stadsmissionen och lämnade sex sopsäckar med nystickat och virkat. Redan står det två nya sopsäckar överfulla med ullsockor, tumvantar, handledsvärmare och inte minst mössor i alla tänkbara färger i hallen hemma hos henne i Axelsberg.

– I oktober skickades stickat från nästan hundra olika personer, mestadels kvinnor. Det finns många goda människor, säger Ulrica Loeb.

– För många är det precis som det var för mig: deras släkt och vänner är trötta på allt stickat. De har inte längre någon att sticka åt. På så vis fyller Hjälpstickan en funktion. Stickningen fyller åter­igen ett behov, åt de hemlösa. Då är det mycket roligare att sticka.

Om jag kan göra världen lite, lite bättre så gör jag gärna det.

Fakta

Hjälpstickan gör kläder åt behövande

Hjälpstickan är en ideell förening som stickar och skänker kläder till behövande.

Den startade som en blogg vintern 2007 efter att Ulrica Loeb fått veta att olika hjälporganisationer i Stockholm efterlyste värmande kläder åt hemlösa.

I dag har Hjälpstickan nio filialer från Luleå i norr till Kristianstad i söder.

På hjalpstickan.se kan man bli stödmedlem i föreningen.

Källa: Hjälpstickan

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.