ANNONS

Stigande villapriser i Järfälla – ökar mest i hela länet

villa
Villapriserna i Järfälla stiger mest i hela länet just nu (procentuellt).
Trots corona stiger villapriserna i Stockholm. Och allra störst procentuell ökning i länet står Järfälla för – 8,4 procent bara under de tre senaste månaderna.
– Bostadsmarknaden har rullat på väldigt bra under sommaren, säger Rebecca Enblom, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Järfälla.
ANNONS

Trots coronakrisen har bostadsmarknaden stått stadigt med båda fötterna på jorden hittills.

Under våren såldes mer bostäder än vanligt i Stockholms län. Hemnetknarkarna var dessutom fler, alltså de som ofta scrollar igenom flödet bland nytillkomna bostäder.

Markant ökning i Järfälla

Det senaste året har villapriserna i länet stigit med 6,1 procent. Ökningen i Järfälla är än mer markant, och näst störst i hela länet med 10,6 procent.

– En faktor till att det ökat så pass drastiskt är att det legat ute väldigt få villor vilket drivit upp priserna, säger Rebecca Enblom, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Järfälla.

Hon tror inte att det kommer att ske någon fortsatt drastisk ökning utan att marknaden kommer att vara ganska stabil framöver.

Störst relativ ökning

– Vi lär få ett ökat utbud av villor efter sommaren eftersom det är fint att fotografera dem nu. Ett större utbud skulle kunna ge en liten minskning i pris. Men det är svårt att säga, effekterna ser vi ju inte förrän senare, säger Rebecca Enblom.

Under det senaste kvartalet har Järfälla alltså allra störst relativ ökning med 8,4 procent, medan snittet i Stockholms län är 2,5 procent.

Prisutvecklingen för villor i länet

Tabellen visar prisutvecklingen i länets alla kommuner under de senaste tre månaderna i jämförelse med tremånadersperioden före. Samt utvecklingen under de sensate tolv månaderna i jämförelse med tolvmånadersperioden före.

KommunSenaste 3 månadernaSenaste 12 månaderna
Botkyrka-0,2 %+10,0 %
Danderyd-0,1 %+7,3 %
Ekerö-1,4%-3,6 %
Haninge+5,3 %+9,2 %
Huddinge+0,5 %+3,1 %
Järfälla+8,4 %+10,6 %
Lidingö+6,2 %+9,1 %
Nacka0,0+5,0 %
Norrtälje+2,3 %+7,1 %
Nykvarn-+0,7 %
Nynäshamn-0,6 %+6,5 %
Salem+5,2 %-
Sigtuna-0,6 %+3,0 %
Sollentuna+0,3 %+4,7 %
Solna--
Stockholm+0,8 %+7,1 %
Sundbyberg--
Södertälje0,0+4,9 %
Tyresö+0,3 %+5,2 %
Täby+5,2 %+10,9 %
Upplands-Bro+6,7 %+5,3 %
Upplands Väsby+5,4 %+6,8 %
Vallentuna+4,6 %+3,6 %
Vaxholm--
Värmdö+3,4 %+8,6 %
Österåker+4,0 %+7,4 %

Källa: Svensk mäklarstatistik

ANNONS

Bra både för köpare och säljare

– I Järfälla har bostadsmarknaden rullat på väldigt bra under sommaren. Vi såg en nedgång i priserna mellan mars och april. Men sedan ökade priserna igen från juni. Det har gått att få till bra affärer både som köpare och säljare under sommaren, säger Rebecca Enblom.

Under juli såldes nästan 4 100 villor i länet, vilket är en ökning med 8 procent mot i fjol.

Den höga aktiviteten gäller också fritidshus. Under juli registrerades 821 fritidshusförsäljningar mot 700 samma månad förra året. Det blir 17 procent fler.

Sämre tendens för bostadsrätter

Än större är ökningen när det gäller antalet sålda bostadsrätter i juli jämfört med samma månad i fjol. Antalet sålda bostadsrätter under juli uppgick till drygt 8 200 vilket är 27 procent fler än i juli 2019.

För bostadsrätter har det emellertid inte resulterat i en lika stor prisökning som för villor. Ökningen det senaste året i hela länet är inte större än 1,6 procent och under de tre senaste månaderna har priserna till och med sjunkit med i snitt 3,9 procent.

Bättre prisutveckling i Järfälla

Även för bostadsrätter är prisutvecklingen bättre i Järfälla än i länet som helhet med en ökning på 3,2 procent det senaste året och plus 1,6 procent det senaste kvartalet.

Vad ska man tänka på som köpare i dessa tider?

– Det är inte läge att köpa en lägenhet och sälja vidare men om du ska bo långsiktigt kommer det ändå att bli en investering på sikt. Kika på utbudet och läs på. Vänta inte heller allt för länge, förändringar kan gå fort. Det såg vi bara innan sommaren, säger Rebecca Enblom.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.