De gör upp med stigmat: ”Mens är naturligt”

Elever på Viktor Rydberg startar företag för att stödja kvinnor i u-länder.
Kompisarna bakom UF-företaget Period Go. I mitten i bakre raden sitter Emelie Gerdin.
Produkten: ett litet etui för att förvara tamponger.
Produkten: ett litet etui för att förvara tamponger.
UF-företaget Period Go samlar in pengar för att underlätta menstruationen för kvinnor i u-länder.
Samtidigt vill de belysa stigmat kring mens bland svenska ungdomar.
– Det är konstigt att det ska vara ett sådant tabu, säger Emelie Gerdin, en av eleverna bakom företaget.

När Emelie Gerdin och hennes klasskompisar på Viktor Rydbergs gymnasium på Odenplan fick i uppgift att starta ett UF-företag hade de först svårt att komma fram till en idé. Först efter några veckor hittade de en fråga som engagerade dem.

– Vi fick reda på att kvinnor i u-länder riskerar att dö som en bieffekt av att de får sin mens. De kan få farliga inflammationer och på många platser kan man inte ens hitta mensskydd. Vi kände direkt att det här är inte okej, säger Emelie Gerdin som är kommunikationsansvarig i UF Period Go.

Samlar in pengar

Frågan blev en utgångspunkt för deras produkt – ett litet etui för att förvara tamponger.

– Asken är mindre än ett vanligt tampongpaket och får plats i fickan. Tanken är att man ska slippa ha tamponger löst i väskan och att man ska slippa gömma tampongerna i handen varje gång man går till toaletten.

Genom att sälja produkten i Sverige vill de samla in pengar till organisationer som arbetar för att underlätta för kvinnors menstruation i u-länder. För varje sålt etui går en femtedel av intäkterna till ändamålet.

”Fortfarande många som skäms”

I samma stund hoppas Emelie Gerdin att produkten ska belysa stigmat kring mens i Sverige.

– Det finns många feministiska forum som vill göra det lättare att prata om mens. Samtidigt är det fortfarande många som skäms. Att ha en liten ask i fickan eller handen gör att det blir mer avslappnat, säger Emelie Gerdin.

– Mens är något väldigt naturligt och i slutändan är det det som gör att vår värld lever vidare. Det är konstigt att det ska vara ett sådant tabu kring det.