Scouterna växer för tionde året i rad. I Stockholm är det till och med är väntelista hos många av kårerna.

– Stockholm är ganska scouttätt. Men det är också här vi har flest barn i kö och på väntelista. Det vill vi råda bot på, säger Adam Lundberg, utvecklingskonsulent i Scouterna.

I Stockholm har scouterna vuxit från 15 000 till 23 000 medlemmar på tio år.

Trots det stora intresset för Scouterna visar statistiken att stillasittandet bland barn och unga ökar. Endast två av tio barn når den rekommenderade nivån på fysisk aktivitet, enligt en rapport från organisationen Generation Pep. Det är oroande siffror tycker Josefine Åhrman, generalsekreterare för Svensk Friluftsliv.

– Det är otroligt lågt och det är ännu lägre bland flickor i 14-årsåldern, säger hon.

Hur många barn och unga som vistas i naturen är svårt att mäta, men Svenskt Friluftsliv ser att de grundläggande kunskaperna om allemansrätten har försämrats. Många skolor har även ersatt de traditionella friluftsdagarna i naturen med inomhusaktiviteter.

Josefine Åhrman, generalsekreterare Svensk Friluftsliv.

Josefine Åhrman, generalsekreterare Svensk Friluftsliv.

Svenskt Friluftsliv

– Vi har en stor utmaning kring barn och unga och stillasittande, och där är skärmtiden en stor faktor, säger Josefine Åhrman.

Uppsökande verksamhet

Att Scouterna trots allt växer tror hon har att göra med deras uppsökande verksamhet. De senaste åren har flera nya scoutkårer startats i Stockholm och på platser i resten av landet som tidigare var utan.

– Att bedriva verksamhet där barnen finns är en framgångsfaktor, säger Josefine Åhrman.

Scouternas mål är att fortsätta växa i hela landet, från dagens 82 000 scouter till 100 000 nästa år.

– Oftast brukar det inte vara några problem att få barn och unga att vara med. Men vi behöver ha fler ledare, säger Adam Lundberg.

Han betonar att blivande ledare inte behöver ha knopar och tändstål i blodet.

– Du behöver vara en trygg och omtänksam vuxen. Vi stöttar alla som startar en scoutkår. De får tändstickor, tändstål, någon kniv och andra basgrejer av oss och presentkort för att kunna handla så att du exempelvis kan göra pinnbröd.