Stinkande hundbajs i de smältande snöhögarna

Med våren kommer obehagliga överraskningar. Trots Stockholm stads kamp mot problemet ploppar högar med hundbajs upp när snön smälter.

Pyramider av bruna, stelnade, illaluktande korvar tornar upp sig i Vasaparken. Foxterriern Frankie som kommer spatserande på gångstigen är dock oskyldig. Hans husse Christer hör till de hundägare som alltid plockar upp efter sin hund.

– Det är klart att man alltid har påsar i fickan. När man glömt känns det jävligt pinsamt. Men oftast hittar man någon tidning att ta upp det med, säger han.

Alla mattar och hussar är inte lika noggranna, konstaterar Cattis Darnell som är ute med Jack russeln Macho, den dansk-svenska gårdshunden Viggo och schnauzern Betty.

– Det är bara att se sig omkring, det ligger mycket bajs i Vasaparken.

Själv är Cattis Darnell noga med att plocka upp efter sina hundar eftersom hon vet hur farligt det är med bajs.

– Det är nu när det börjar bli töväder som bacillerna bildas, säger hon.

Stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) tycker att vissa hund­ägare visar bristande respekt när de lämnar bajspåsen hemma. Inte minst på grund av de otrevliga bakterier som finns i hundarnas avföring.

– Ofta är det människor som jobbar i vår parkförvaltning som får plocka upp det som hundägarna struntat i.Och självklart kan barn som får det här i munnen bli magsjuka. Jag är ju själv småbarnsförälder och har stått både en och två gånger och putsat hallmattan från hundbajs, säger Per Ankersjö.

För två år sedan såg kommunen över problemet. Ett sätt att hantera det var att öka sopningen av stadens gator.

– Jag tycker faktiskt att man ser något mindre av hundbajset i år. Förhoppningsvis är det ett resultat av att vi sopar mer, säger Per Ankersjö.

I exempelvis Kista har det funnits reklamfinansierade hundbajspåsar för att uppmuntra hussar och mattar att plocka upp efter sina fyrbenta vänner.

Men några sådana syns inte till i Vasaparken.

– Tyvärr finns det inte överallt, det är varje stadsdel som själv bestämmer hur man jobbar med frågan. Men jag tror att det handlar mycket om attitydproblem, säger Per Ankersjö.

– Jag vill be stockholmarna fundera kring hur man kan ta mer ansvar för den här nedskräpningen. Mejla gärna förslag till mig på per.ankersjo@stockholm.se och hör av er om det saknas hundlatriner någonstans.

När snön smälter i Vasaparken kommer hundbajset fram.

Ibland brukar jag säga till.

Är hundbajs ett problem när snön smälter?

Olle, 1, Vasastan:

”Nej, jag gillar hundbajs, det är ett spännande inslag. Än så länge har jag inte varit i närheten av att smaka dock.” (Berättat av pappa Tom, som inte är fullt lika förtjust.)

Una Donne, 81, på besök från Irland:

”Ja, jag antar det. Folk förväntas plocka upp skiten, men så är inte alltid fallet. Ibland brukar jag säga till, men de bryr sig inte. De tror att de kommer undan på grund av snön.”

Karin Acking, 32, Vasastan:

”Nej det kan jag inte riktigt påstå att jag tycker. Jag promenerar ofta i Vasaparken. Där jag gått har jag inte stött på så mycket hundbajs. Jag upplever att folk sköter sig.”