ANNONS

Här stjäl den anställde paket med vapendelar

Vapentjuv Spånga
Övervakningsbilder gjorde att misstankarna föll på den anställde mannen.
På kort tid försvann två försändelser med vapendelar från en transportfirma i Spånga. Övervakningsbilderna pekade mot en av de anställda, en Hässelbybo i 30-årsåldern, och när polisen gjorde husrannsakan fann de en komplett, ihopsatt pistol.
– Fascinationen slog över, säger han i förhör.
ANNONS

Det var i somras de två försändelserna anmäldes försvunna med ett par dagars mellanrum. Paketen innehöll delar från ett och samma vapen, en halvautomatisk pistol som var under leverans från ett vapenföretag till en kund.

Inte behörig

Bilder från övervakningskameror i transportföretagets lokaler fick snabbt arbetsgivaren att rikta misstankar mot en anställd i 30-årsåldern, skriven i Hässelby, som hanterade vapenpaketen fast han inte var behörig.

Husrannsakan gjordes i en lägenhet söder om stan, där mannen bodde tidvis, och där hittades pistolen ihopmonterad, i komplett skick med magasin.

Vapenstöld Spånga

Det stulna vapnet, en halvautomatisk pistol av märket Walther. Foto: Polisen

”Greppet och mekanismen fascinerade”

När mannen konfronterades med misstankarna nekade han först, men föll snart till föga och erkände. Han berättar att han mådde psykiskt dåligt under den här perioden och kan inte riktigt förklara varför han tog lådorna med vapnet.

– Jag behöll det på kontoret i två dagar, tror jag, sedan så bestämde jag mig för att titta inuti och fascinationen slog över/…/ det var greppet och mekanismen som fascinerade mig, berättar han i förhör.

Slipper fängelse

Mannen har nu dömts för två fall av stöld samt vapenbrott. Solna tingsrätt anser att straffvärdet motsvarar sex månaders fängelse, men tar hänsyn till att mannen inte har någon kriminell bakgrund och att han avskedats från sitt jobb. Påföljden blir istället villkorlig dom och samhällstjänst i 160 timmar.

ANNONS