ANNONS

Någon stjäl och förstör vid sonens grav

Graven har flera gånger blivit utsatt för skadegörelse.
Graven har flera gånger blivit utsatt för skadegörelse.
Flera gånger har Yvon Jadenberg råkat ut för skadegörelse och stöld vid hennes sons grav på Danderyds kyrkogård.
– Min son hade downs syndrom så jag tänker att det kanske är därför de gör så här, säger Yvon Jadenberg.
ANNONS

Mitt i skrev i förra veckan om gravar som hade vandaliserats på Skogskyrkogården. Det är ett återkommande problem på flera kyrkogårdar. Yvon Jadenbergs son ligger begraven på Danderyds kyrkogård och hans grav har vid flera tillfällen utsatts för skadegörelse och stölder.

– Jag hade blommor i en kruka vid hans grav men en dag när jag kom dit hade någon grävt ner och planterat blommorna på gräsmattan. Krukan hade dem stulit, säger Yvon Jadenberg.

Älskade Star Wars

Yvons son hade downs syndrom och dog vid 28 års ålder av en obotlig lungsjukdom. Hon brukar ställa dit saker som hon vet att han tyckte om. Men dessa blir ofta stulna. Under tiden Jonas levde kunde folk säga elaka saker om honom. På hans grav finns det en bild på honom och Yvon undrar om det är för att det syns att han har downs syndrom som de skadar hans grav.

– Jonas älskade Star Wars så jag la dit några figurer men de försvann ganska snabbt. Jag vill göra fint men är rädd för att de ska förstöra. Att inte folk kan låta andras saker vara, säger Yvon Jadenberg.

Finns inga heliga plaster längre

Yvon upplever också att det inte finns några heliga platser längre och att kyrkogårdarna ska kunna vara öppna istället för att ha höga staket låsta portar.

”Man åker dit med bävan och undrar vad som har hänt den här gången.”

– Man slutar inte att förundras över människor. Folk kan lägga sig vid gravstenarna och sola och ha picknick. Själv ser jag till att inte trampa på någons gravplats.

ANNONS

Efter att hon varit med om att hennes sons grav har utsatts för skadegörelse flera gånger känner hon sig orolig varje gång hon ska besöka kyrkogården.

– Man åker dit med bävan och undrar vad som har hänt den här gången. Det är jättejobbigt att behöva känna så, säger Yvon Jadenberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.