Välj ditt område
I Täbys likabehandlingsplan står det bland annat att man aktivt jobbar mot kränkningar.
I Täbys likabehandlingsplan står det bland annat att man aktivt jobbar mot kränkningar.

Stjärnadvokaten: Ett otroligt misslyckande

Nyheter Advokat Michael Fischbein har hjälpt över 600 personer som utsatts för kränkande särbehandling och är en av Sveriges mest specialiserade jurister när det gäller mobbning på arbetsplatser. Han har tagit del av materialet och menar att det finns typiska mönster på kränkande särbehandling.

Mitt i Täby har berättat om läraren Sarah som upplevde att hon blev utfryst och mobbad av sina kollegor och rektor under flera månader. Ofta drabbar vuxenmobbning personer som vill förändra på arbetsplatser, och ofta är det kvinnor inom den offentliga sektorn som blir drabbade. Advokat Michael Fischbein har hjälpt över 600 personer och när han tittar på Sarahs fall ser han ett typiska mönster av av kränkande särbehandling.

– Det är ett otroligt misslyckande att det går så långt att en anställd känner sig tvingad att sluta. Ofta går det att lösa långt om man agerar i ett tidigt skede.

Hur ser du på rektorns roll?

– Det verkar som att rektorn har valt sida här, vilket är mycket vanligt. Någon blir syndabock och får ingen egentlig chans att försvara sig, samtidigt som rektorn och de andra kollegorna gör allting rätt. Och när bara hon blir avstängd får mobbarna ännu mer vatten på sin kvarn.

Vad kan leda till mobbning?

– Otydlighet kring vem som bestämmer och svartsjuka är en stor grogrund för kränkande särbehandling. Vuxenmobbning bygger ofta på många små händelser som bildar ett mönster, vilket gör att enskilda händelser kan bli triviala och rektorn enkelt kan vifta bort dem.

Läraren Sarah kände sig mobbad på Täbyskola

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Högsta Domstolen
Nyheter

Sålde knark i kiosk – får dom prövad

Nyheter

Flera ministrar har fått pulverbrev

Nyheter

Brev med pulver skickat till Ibrahim Baylan

Nyheter

Kör MC i löpspåren – på span efter blottare

Nyheter

Risk för kaos på Medis till helgen

Brott

Hemtjänst stal guldtand från åldring