ANNONS

Stjärnadvokaten: Ett otroligt misslyckande

I Täbys likabehandlingsplan står det bland annat att man aktivt jobbar mot kränkningar.
I Täbys likabehandlingsplan står det bland annat att man aktivt jobbar mot kränkningar.
Advokat Michael Fischbein har hjälpt över 600 personer som utsatts för kränkande särbehandling och är en av Sveriges mest specialiserade jurister när det gäller mobbning på arbetsplatser. Han har tagit del av materialet och menar att det finns typiska mönster på kränkande särbehandling.
ANNONS

Mitt i Täby har berättat om läraren Sarah som upplevde att hon blev utfryst och mobbad av sina kollegor och rektor under flera månader. Ofta drabbar vuxenmobbning personer som vill förändra på arbetsplatser, och ofta är det kvinnor inom den offentliga sektorn som blir drabbade. Advokat Michael Fischbein har hjälpt över 600 personer och när han tittar på Sarahs fall ser han ett typiska mönster av av kränkande särbehandling.

– Det är ett otroligt misslyckande att det går så långt att en anställd känner sig tvingad att sluta. Ofta går det att lösa långt om man agerar i ett tidigt skede.

Hur ser du på rektorns roll?

– Det verkar som att rektorn har valt sida här, vilket är mycket vanligt. Någon blir syndabock och får ingen egentlig chans att försvara sig, samtidigt som rektorn och de andra kollegorna gör allting rätt. Och när bara hon blir avstängd får mobbarna ännu mer vatten på sin kvarn.

Vad kan leda till mobbning?

– Otydlighet kring vem som bestämmer och svartsjuka är en stor grogrund för kränkande särbehandling. Vuxenmobbning bygger ofta på många små händelser som bildar ett mönster, vilket gör att enskilda händelser kan bli triviala och rektorn enkelt kan vifta bort dem.

Läraren Sarah kände sig mobbad på Täbyskola

ANNONS