Min lokala hjälte

Stjärnkock tar hjälp av sonen

Melina Bentley med barnen Gordon och Jamie.
Melina Bentley med barnen Gordon och Jamie.
Hemma hos kocken Tobias Bentley i Brottby får 2-åringen Gordon gärna hjälpa till i köket.

Det är inte krångligt att laga riktig mat till små barn.

– Det behöver inte ta mer 20 minuter om man bara planerar lite.

Lille Gordon Bentley står framför den mycket stora morteln och stöter ihop kryddor till en rub, en röra som ska användas till kycklingen som just nu är en av hans och Tobias favoriträtter.

Sonen gillar att mortla och pappa är nöjd med hjälpen. Maten är viktig både för honom och för hustrun Melina Bentley som också är kock.

Båda gillar att laga mat från grunden för att ha koll på innehållet. Att barnen visar intresse för maten är bara ett stort plus.

– Med lite planering och förberedelser kvällen innan behöver det inte ta mer än 20-25 minuter att laga middagsmaten, säger Tobias.

Men han är samtidigt väl medveten om att parets professionalism hjälper till.

Just nu är det oftast Tobias som lagar maten eftersom Melina har fullt upp med lillebror Jamie, tre månader.

Melina har engelskt påbrå och att kockföräldrarnas barn har namn efter de två kända brittiska tv-kockarna Gordon Ramsey och Jamie Oliver är förstås ingen tillfällighet. Båda har erfarenhet av krogvärlden. Melina arbetade på Gondolen tidigare. Men när det var dags för barn sadlade de om.

Tobias lämnade Grill mitt i stan och ansvarar nu för maten på Täby enskilda gymnasium där matsalen sedan fyra år heter Bistro Bentley. Melina kockar på en förskola i Bällstaberg. Arbetstiderna passar bättre ihop med familjelivet nu.

– I skolan använder jag mig av samma princip, berättar Tobias. Vi lagar från grunden och ser till att få bra råvaror från olika leverantörer. Helst närproducerat.

Såväl där som hemma lägger han stor vikt vid variation och. Under en termin återkommer samma rätt högst en gång var tredje månad.

– Fem luncher i veckan får de prova på annat än falukorv och fiskpinnar. Den principen gör att Gordon är en allätare och det är just vad föräldrarna har som mål.

– De ska kunna sätta sig vid vilket bord som helst och kunna äta.

Han är medveten om att Gordons nyfikenhet kan ändras.

– Barn har ju olika perioder i sitt ätande. Själv var jag jättekräsen.

– Vi brukar planera middagsmaten på fredagkvällen, berättar Melina och sedan handlar vi allt som behövs för veckan på lördagmorgonen. Hela familjen. Vi ska involvera barnen sedan så att alla är med och bestämmer.

Blir ni aldrig osams när ni planerar maten?

– Nej, svarar Tobias, vi går på vad vi är sugna på. På vintern blir det många grytor men nu framåt våren och påsken kommer suget efter inkokt lax och pocherade ägg. Längtar ut i solen. Det är härligt att grädda våfflor utomhus.

Kock och son, Tobias och Gordon Bentley, gillar båda mat och att laga den tillsammans.

Fakta

Kryddigt recept

Tobias Bentleys recept på kryddstekt kyckling med apelsin och limeyoughurt, 4-6 portioner:

1 hel färsk kyckling

1 tsk kardemumma

3 stjärnanisar

4 limeblad

1 tsk vitlökspulver

1 tsk torkad ingefära

1 msk fruktte gärna med apelsinsmak

1 msk farinsocker

2 tsk salt

3 msk olivolja

4 dl turkisk yoghurt

1 apelsin

2 lime

3 msk olivolja

salt

svartpeppar

4-6 portioner jasminris

2 limeblad

1 dl ljusa russin

Sätt ugnen på 175 grader. Mal ihop kryddor, socker och salt i en mortel. Du har nu skapat en rub.

Gnid in kycklingen med olivolja, spara en tsk av ruben och gnid in kycklingen med resten.

Ugnsstek kycklingen 90 minuter. När köttsaften rinner ur kycklingen är den klar. Låt den vila 10 minuter. Dela den.

Pressa saften från lime och apelsin i yoghurten, rör ihop med olivolja. Salta och peppra.

Koka riset, tillsätt 2 limeblad under kokningen, rör i en tsk av ruben och russinen i riset när det är färdigkokt.