Stjärnkocken ska lyfta sjukhusmaten på Sös

Markus Aujalay och chefskocken Patric Gill i Södersjukhusets splitternya kök.
Markus Aujalay och chefskocken Patric Gill i Södersjukhusets splitternya kök.
Markus Aujalay och chefskocken Patric Gill i Södersjukhusets splitternya kök.
Markus Aujalay och chefskocken Patric Gill i Södersjukhusets splitternya kök.
Micromat istället för kantiner ska revolutionera maten på Södersjukhuset.
Nu invigs det nya köket – tre år för sent.
– Jag ser ingen skillnad på matgäster på sjukhus eller restauranger, säger stjärnkocken Markus Aujalay.

Maten på Södersjukhuset har de senaste årtiondena körts med lastbilar från Rosenlundssjukhuset. Men nu är det slut på det. Sjukhusets nya tillagningskök står färdigt – och kommer erbjuda betydligt fler rätter än tidigare.

Menyn består bland annat av tolv olika huvudrätter, som patienterna får välja mellan. Anhöriga ska också få möjlighet att köpa mat. Istället för stora kantiner kommer maten nu förvaras i kylskåp på avdelningarna, där personalen sedan värmer önskad måltid i en plastlåda i micron.

Basilikaöverbakad färsk laxfilé och citronsås serverad med bakade gulbetor, broccoli och potatismos – en av rätterna som serveras i Södersjukhusets nya kök. Foto: Pekka Pääkkö

Mat alla tider på dygnet

Plastlåda låter kanske trist, men det finns ett specialtrick. Lådornas botten går att ta bort, så när maten serveras till patienterna ligger den förhoppningsvis snyggt upplagd på en tallrik.

– Du kan få den här maten dygnet runt alla dagar på året. Det är ganska så unikt, säger kocken Markus Aujalay.

Han har i sju år arbetat med det nya matkonceptet på SÖS. Han har bland annat varit med och tagit fram förslag på menyer och lobbat för hur viktigt det är att ge det lilla extra när man lagar patientmaten. Det vet även chefläkaren Eva Tillman.

– Maten är viktig för tillfrisknandet, säger hon.

Allt från vegobiffar till köttbullar

Hur smakar maten då? På pressträffen får vi testa fem olika rätter. Och visst smakar det. Bättre än vad man tänker sig sjukhusmat, men inte riktigt i klass med restaurangmåltider. Den stora fördelen är variationen (se menyn i faktarutan nedan). Och flexibiliteten, att man som patient får välja själv när man ska äta. Och så får man ta backning om man vill.

Det nya köket är runt tre år försenat, vilket till stor del beror på att det varit problem att hitta rätt plats för det i sjukhusområdet.

– Det har varit många turer, vilket har varit frustrerande för oss och för sjukhuset. Men en sådan här dag kan man inte önska något mer, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

 

Fakta

Exempel på rätter från menyn

Kött

Kökets hemgjorda köttbullar och gräddsås serveras med morötter, ärtor, potatismos och lingonsylt.

Orientaliskt kryddad lammgryta serverad med rostade morötter, blomkål och ris.

Biffstroganoff av strimlad nötbog serverad med broccoli, blomkål och potatismos.

Fisk

Basilikaöverbakad färsk laxfilé och citronsås serverad med bakade gulbetor, broccoli och potatismos.

Havets Wallenbergare av sej och lax serveras med dillvitvinsås gröna ärtor och potatismos.

Kyckling

Citron och rosmarinkryddad kycklingfilé serverad med ugnsgrillade grönsaker och svartpepparsky och rostad potatis.

Vegetariskt

Quinoa- och kikärtsbiffar med korianderkryddad varm linssalsa och grönsaksris.

Sojabitar med örter och bréme fraische serveread med grillade grönsaker och ris.

Lasagne med ricottaost, bladspenat och tomatsås.

Soppa

Minestronesoppa.

Slät ängamatssoppa.

Sallad/råkost

Blandad sallad efter säsong.

Lättmarinerad råkostsallad med vitkål och morot.

Smårätter

Broccolipaj med skinka, cocktailtomat och mozzarellaost.

Gubbröra med hembakt danskt rågbröd

Dessert

Kökets äppelkaka och vaniljsås.

Skogsbärskompott med vaniljyoghurt och lime.

Hembakt chokladbrownie täckt med chokladganache.

Menyn byts några gånger per år.

Källa: Södersjukhuset
Fakta

800 måltider om dagen

Runt 800-900 måltider ska serveras på sjukhuset varje dag. Målet är att kostnaden för maten ska vara den samma som förut, trots det större utbudet. Det ska man uppnå genom bland annat minskande personalkostnader och att man kan minska matsvinnet, som förra året låg på runt 40 procent.

Investeringskostnaden för det nya köket är nära 63 miljoner kronor.