ANNONS

Stjärnkrögarens nya lyxhak Fafelle har öppnat i Täby Centrum

Stjärnkrögaren Joel Åhlin och toppbloggaren David Frenkiel.har slagit sina påsar ihop för att skapa lyxigare falafel. Täby Centrum 19 juni 2019. Öppnade i början på juni.
Stjärnkrögaren Joel Åhlin och toppbloggaren David Frenkiel har slagit sina påsar ihop för att skapa lyxigare falafel.
Lyxfalafel-stället Fafelle har öppnat i Täby Centrum. Stjärnkrögaren Joel Åhlin med kompanjoner vill att vegomatens okrönta kung bokstavligen ska glänsa här.
ANNONS

Nyheten att stjärnkrögaren Joel Åhlin, som ligger bakom Guide Michelin-dekorerade Agrikultur, skulle etablera ett snabbmatsställe utanför tullarna överraskade, när Mitt i kom med avslöjandet i våras.

Faelles lyxiga askar för falafel. Joel Åhlin, Claes Grännsjö och David Frenkiel tror på att rulla ut sitt nya koncept i hela Sverige men testkör först i Täby Centrum.

Faelles lyxigare askar för falafel. Joel Åhlin, Claes Grännsjö och David Frenkiel tror på att rulla ut sitt nya koncept i hela Sverige men testkör först i Täby Centrum.

Fafelle lägger falafeln i fina askar. Joel Åhlin, Claes Grännsjö och David Frenkiel vill på rulla ut sitt nya koncept i hela Sverige men testkör först lyxfalafeln i Täby Centrum.

Testar nya konceptet i Täby först

För två veckor sedan öppnade så Fafelle i nya matarenan Täby deli i köpcentret.

Varför valde ni att öppna i Täby Centrum?

– Vi tänker att vi ska öppna fler sådan här ställen. Det här är ett bra första ställe för fortsatt etablering i resten av Sverige, säger Joel Åhlin.

ANNONS

Teamet: Stjärnkrögare och vegobloggare

För Joel Åhlin sker satsningen på en lyxigare falafel tillsammans med restaurang Nooks Claes Grännsjö och David Frenkiel, som driver vegobloggen Green kitchen stories och har gett ut flera vegetariska kokböcker.

– Vi vill visa att falafel är mer än bara streetfood, förklarar David Frenkiel.

I den bistrolika miljön med sammetsklädda stolar och marmorbar känns nattmaten från hålet i väggen långt borta. De visar upp små falafelpuckar i art deco-inspirerade askar med gulddekor, som mer för tankarna till lyxiga Ladurées macaroner än snabbmat.

– Vi lägger dem i sådan här askar dels för att de ska hålla värmen och dels för att det ska vara lite finare. Vi vill höja statusen.

Om hemligheten bakom en bra falafel

David Frenkiel förklarar passionerat att för att slippa matos från frityrolja i den öppna lokalen och ändå få perfekt yta på falafeln har de installerat en ”airfryer”, en ugn som roterar falafeln och suger ut fukten.

Vad är hemligheten för att göra en bra falafel?

– Det som gör en bra falafel är att den ska ha ett krispigt skal och sedan en saftig mix, tycker David Frenkiel.

Fakta

Täby deli – många nya matkoncept plus blommor

Täby deli kommer bestå av 1000 kvadratmeter restauranger, butiker och matkoncept: ekomatkedjan Paradiset | kändiskocken Malin Söderströms koncept The Fishery | japanska delikatesser från Kaori | norrländska restaurang Knuts nya koncept Stigen av Knut | kafékedjan Gateau får större lokaler | hälsorätter och smoothies från Bali Streetfood | mexikanska taquerian La Neta | delikatessbutiken Chokladfabriken | Söderhaket BC Burgers nya koncept Stekt Burgers & Stuff | samt falafel och vegetariska alternativ från Falafelle | Och dessutom blombuketter från Bunches by Blomrum

Källa: Täby Centrum