ANNONS

Stjärnsprinter ny tränare för Danderyds SK

Stjärnsprintern Nil de Oliviera lämnar landslaget och blir huvudtränare för Danderyds SK.
Stjärnsprintern Nil de Oliviera lämnar landslaget och blir huvudtränare för Danderyds SK.
Stjärnsprintern Nil de Oliviera lägger elitlöpningen på hyllan och tar över som huvudtränare för Danderyds SK.
– Extremt stolt över att ha lyckats få hit honom, säger Jan Berneryd, ordförande i Danderyds SK.
ANNONS

När Per-Jonas Trollsås klev av efter 16 år som huvudtränare för Danderyds SK fanns det en oro för hur luckan skulle fyllas.

Annonser togs ut redan i höstas men räddningen kom via kontakter, och nu kliver alltså elitsprintern Nil de Oliviera in som ny huvudtränare.

Extremt stolt över att ha lyckats få hit honom

Jan Berneryd

Med sig tar han kunskap och erfarenheter från en lång karriär på elitnivå krönt av en femteplats i EM på 200 meter – en distans han sprungit näst snabbast i Sverige någonsin – och tretton individuella SM-guld.

– Det ska bli väldigt kul att vara med och utveckla nya idrottare och se om de kan komma till en ny nivå, säger Nil de Oliviera.

Framtida senior elitsatsning

För även om Danderyds SK fostrat friidrottare som Anna Silvander som springer 800 meter för landslaget och mångkamparen Sebastian Ruthström finns idag ingen senior elitsatsning. Något Nil de Oliviera så småningom vill ändra på.

– Jag vill utveckla ungdomarna i klubben och se till att de fortsätter i klubben när de blir äldre. I framtiden vill vi vara en senior klubb som kan konkurrera med de stora i Stockholm.

Han ser det som ett långsiktigt arbete.

– Det kommer ta sin tid. Ungdomarna i klubben verkar ha en riktigt bra grund, men behöver mer explosiv träning för att bli bättre på de korta distanserna. Samtidigt måste det vara roligt, man kan inte bara dundra på massa hård träning när de är så unga.

ANNONS

Känner hela landslaget

Förutom kunskap kommer Nil även med ett stort kontaktnät som kan användas för att få gästtränare med specialistkunskaper till Danderyds SK, menar tränaransvarige Jan Berneryd.

– Redan förra helgen var häcklöparen Robert Kronberg här som förutom OS-final i Sydney satt svenskt rekord i 110 meter häck. Nil känner de flesta i landslaget så det är inte alls omöjligt att det dyker upp nya gästtränare framöver, säger Berneryd.

– Det känns fantastiskt. Han är verkligen rätt person för oss i det här läget och jag är extremt stolt över att ha lyckats få hit honom.