Min lokala hjälte

Maria Stockhaus debatterar strandskyddet

Maria Stockhaus (m) riksdagsledamot, tidigare kommunalråd i Sollentuna, debatterar i dag att strandskyddet borde ses över. Bilden är tagen 2004.
Maria Stockhaus (m) riksdagsledamot, tidigare kommunalråd i Sollentuna, debatterar i dag att strandskyddet borde ses över. Bilden är tagen 2004.
Det tidigare kommunalrådet Maria Stockhaus (m) vill att bostadsbyggandet förenklas i storstäderna genom att strandskyddet ses över av regeringen.

I en debattartikel i Sydöstran går riksdagsledamoten Maria Stockhaus (m), tidigare kommunalråd i Sollentuna, till angrepp mot strandskyddet. Tillsammans med riksdagsledamoten Annicka Engblom (m), med säte i Blekinge, skriver författarna att det finns flera exempel på kommuner där strandskyddet utgör hinder för utveckling av bostadsbyggande.

”Det är inte rimligt. Många kommuner vittnar om stora svårigheter att klara behovet av bostäder och uppger också att länsstyrelsernas hantering av strandskyddet i allmänhet och det utökade strandskyddet i synnerhet ställer till stora problem. ”, skriver författarna.

Istället förordar riksdagsledamöterna att en avvägning görs mellan enskilda och allmänna intressen. Att exploatering stoppas vid stränder där det verkligen är befogat men ”inte överallt och till vilket pris som helst.”

Nu vill debattörerna att regeringen ser över lagstiftningen om strandskydd för att bostadsbyggandet ska förenklas.

”Se över strandskyddslagen och bygg bort bostadsbristen”, uppmanar moderaterna.