Att Stockholms stad säljer mark är inget nytt. För några år sedan sålde staden flera fastigheter man ägde i andra kommuner.

Tyresö var en av kommunerna som då öppnade plånboken. Men kvar i stadens ägo blev ändå en smal markremsa mellan Töresjövägen som leder in och ut ur Lindalen och Tyresös nyinköpta mark. Detta berodde på att fastighetskontoret då enbart hade i uppdrag att sälja mark staden ägde i andra kommuner.

Inte ens två fotbollsplaner

Något stort område är det inte fråga om. Markytan motsvarar ungefär 1,3 fotbollsplaner. Men Tyresö kommun ser ändå en poäng i att bli herre över den här marken liksom den del av Töresjövägen som staden har ansvar för i dag.

Politikerna i Stockholms stads exploateringsnämnd har gett grönt ljus till en försäljning. Beslutet var enhälligt och affären beräknas vara värd cirka 5 miljoner kronor.

I underlaget till beslutet står att vägen är av "stor betydelse för Tyresös kommande exploatering." På norra sidan av Töresjövägen, intill den väg och mark det handlar om har Tyresö kommun stora planer. Här i ett område man kallar Lindalshöjden planeras ett nytt företagsområde och eventuellt en brandstation.

Stockholms stad äger vägen som går från rondellen och in mot bebyggelsen, samt en markremsa intill den. I skogsområdet intill vägen  vill Tyresö kommun bygga ett nytt företagsområde.

Stockholms stad äger vägen som går från rondellen och in mot bebyggelsen, samt en markremsa intill den. I skogsområdet intill vägen vill Tyresö kommun bygga ett nytt företagsområde.

Google Maps

Kommungränserna ändras

Förutom en försäljning värd cirka 5 miljoner kronor slipper Stockholms stad väghållaransvaret för Töresjövägen, exempelvis plogning och vägreparationer. Men affären skulle också innebära att kommungränserna ändras.

"Det underlättar för både tjänstemän och kommuninvånare att gränserna är tydliga", skriver exploateringskontoret i underlaget till politikerna.

Kommunfullmäktige i staden fattar det slutgiltiga beslutet.