Stockholm har stor brist på idrottsytor

Brist på idrottsanläggningar i fler kommuner.
Brist på idrottsanläggningar i fler kommuner.
Unga idrottare hamnar i kläm när bristen på idrottsanläggningar ökar i kommunen. Det visar en enkät från Riksidrottsförbundet.
– Det är alarmerande, särskilt eftersom svenska barn tillhör de mest stilla sittande i hela Norden., säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Kommuner tvingas säga nej till unga som vill idrotta på grund av brist på idrottsanläggningar. Det visar en enkät som Riksidrottsförbundet har skickat ut till tjänstemän i alla Sveriges kommuner. 85 procent har svarat och hälften av dem upplever att idrottsföreningar tvingas tacka nej till barn och ungdomar, som vill idrotta, på grund av platsbrist.

I Stockholm är problemet störst där tvingas idrottsföreningar i stor omfattning säga nej till barn och unga. Förutom Stockholm tillhör Sollentuna och Lidingö också de kommuner i landet där platsbristen upplevs som omfattande.

51 procent av kommunerna svarar också att de upplever att kvalitén på träningarna och tävlingarna hämmas av att det råder brist på idrottsanläggningar och idrottsytor.

– Just nu bygger man bara bort bostadsbristen och politikerna hinner inte tänka på spontanytor för sport, säger Björn Eriksson.

Han och Riksidrottsförbundet menar att de nya bostäderna som byggs inte kompletteras av tillräckligt många nya idrottsanläggningar.

– Vi vill att ordet ”idrott” ska in i plan- och bygglagen, så att kommunerna tvingas ta med idrotten i stadsplaneringen.

I den nya kommunundersökningen svarar 65 procent av kommunerna att en sådan förändring skulle främja utvecklingen av idrottsytor.

– Vi försökte lyfta den här frågan redan innan förra valet men än så länge har vi inte fått något gehör politiskt.

Det här är första gången Riksidrottsförbundet ställer denna fråga till kommunerna. Det går inte att utläsa vilka idrottsanläggningar det är störst brist på.

Fakta

Kommunerna som tvingas säga nej till ungdomar som vill idrotta:

I stor omfattning:

Håbo
Härnösand
Kungsbacka
Lessebo
Lidingö
Ludvika
Sollentuna
Stockholm
Tranås
Uddevalla
Upplands Väsby
Värnamo

 

Källa: Riksidrottsförbundet