Stockholm sämst i Norden på cykling – annan svensk stad toppar

nya cykelregler i stockholm
Stockholm har en lång väg kvar för att nå målet att bli en ledande cykelstad.
Stockholm är långt ifrån att vara en ledande cykelstad. Huvudstaden rullar in på en mindre smickrande mittenplacering – istället är det en annan svensk stad som kan ta upp cykelstriden mot Köpenhamn och Amsterdam.

Stockholm vill bli en ledande cykelstad, med styret siktat mot Amsterdam och Köpenhamn. Men när det tyska försäkringsbolaget Coya undersökte hur bra städer är på cykling visar det sig att Sveriges huvudstad inte har värst mycket att komma med.

Bland 90 utvalda städer i världen landar Stockholm på plats 63. Vilket innebär att både Oslo (plats 54), Helsingfors (plats 35) och Köpenhamn (plats 4) är bättre.

Landets huvudstad när det gäller cykling är i själva verket Malmö.

Staden trampar in på plats sex i världen – precis bakom ovan nämnda Amsterdam och Köpenhamn.

En procent cyklar varje dag

Undersökningen har tagit fasta på aspekter som antal cyklister, stölder, olyckor, cykelsatsningar men också antal cykelbutiker och cykelpooler.

Enligt undersökningen cyklar enbart en procent av stockholmarna varje dag. Att jämföra med Köpenhamn där 30 procent använder cykeln varje dag.

Ungefär en 0,5 cyklister per 100 000 invånare dör varje år i Stockholm – för skador är motsvarande siffra 366 personer.

Cykelmiljarden bättrar Stockholm placering

För att utveckla cyklingen i Stockholm satsade man en miljard kronor – den så kallade cykelmiljarden – mellan 2012 fram till 2018. Hur står sig den satsningen jämför med andra städer? Ganska bra. Vad gäller investeringar landar Stockholm på plats 18 i världen – retligt nog strax efter Malmö.

Vilken stad är bäst i hela världen då? Den nederländska staden Utrecht.