ANNONS

Stockholm – fullt av misslyckade brott

Mattias Bergman och Andreas Utterström har skrivit boken Misslyckade Brott
"Stockholm är fullt av misslyckade brott", säger Mattias Bergman och Andreas Utterström.
Misslyckade brott av Andreas Utterström och Mattias Bergman. Släpptes den 5 juni 2018.
Misslyckade brott av Andreas Utterström och Mattias Bergman. Släpptes den 5 juni 2018.
På bio är skurkarna både onda och smarta – och deras planer närmast genialiska. I verkligheten är det ofta precis tvärt om.
ANNONS

I podden Misslyckade brott som nu blivit bok skärskådar journalisterna Andreas Utterström och Mattias Bergman elva brott som inte gått enligt planerna.

Ta bara bedragaren som hjälpte polisens utredare på traven genom att skriva ner sina planer i en detaljerad dagbok. Eller rånarligan som kom över en bunt rikskuponger istället för 80 miljoner i kontanter. Och kidnapparna som började slåss – med varandra – på vägen till sitt tilltänkta offer.

– Att yrkeskriminella, eller till och med poliser, kan begå så parodiskt illa genomförda brott trodde vi nog inte, säger Mattias Bergman.

Mattias Bergman och Andreas Utterström har skrivit boken Misslyckade Brott

Andreas Utterström och Mattias Bergman på Centralplan i Stockholm där den så kallade Sabbatssabotören detonerade nio kilo dynamit 1946. Foto: Anna Z Ek

Förra året startade han och Andreas Utterström podden Misslyckade brott. Först var Mattias lite tveksam. Efter de senaste årens true crime-våg var det mesta redan gjort. Men till slut hittade de en egen ingång.

– Vi kom på att man kan berätta om brott så som de ofta är: fumliga, slumpartade och dåligt planerade, säger Andreas Utterström.

Vi kom på att man kan berätta om brott så som de ofta är: fumliga, slumpartade och dåligt planerade

Andreas Utterström

Efter snart 30 avsnitt och lika många misslyckade brott har podden blivit bok. Längs vägen har de – och lyssnarna – fått stifta bekantskap med ett brokigt persongalleri där poliser och politiker samsas med livsstilskriminella och helt vanliga Svenssons som trampat snett.

ANNONS

– Det handlar ofta om ensamma människor som efter en rad omständigheter hamnar i en väldigt utsatt situation och blir desperata. Det hade kunnat hända många av oss, om vi stod under hård press, säger Mattias.

Vi vann boken Misslyckade brott

Här är fem misslyckade brott i Stockholm


Signaturen OTD hotade att beskjuta Silja Lines båtar med ett granatgevär om han inte fick tre miljoner kronor.

Utpressaren som pratades omkull

Plötsligt en dag i november 1993 får vd:n på rederiet Silja Line ett maskinskrivet hotbrev där signaturen ”OTD” berättar att han har tillgång till ett granatgevär inklusive tre pansargranater – och kräver en snabb motorbåt, ett sjökort för Stockholms skärgård och tre miljoner i 500-kronorssedlar.

Bolaget vägrar betala, och när OTD efter månader av upprepade hot går OTD över till telefon ser polisen en möjlighet. När OTD ringer vd:n den 2 juni 1994 kopplas är det en erkänt snacksalig polis som utger sig för att vara vd:ns sekreterare. Hon håller igång samtalet så länge att polisen både lyckas spåra det och sedan gripa OTD på bar gärning vid en telefonkiosk på Sätra torg.


Expressen den 10 november 1946.

Dynamitligan som sprängdes

Den 16 november 1946 detonerade en sprängladdning bestående av nio kilo dynamit utanför Stockholms centralstation. Smällen hördes över hela stan, och tryckvågen krossade fönsterrutor i flera kvarter.

Dådet var det sjätte på kort tid av en person som i pressen kallades för Sabbatssabotören. Gärningsmännen var i själva verket tre unga män som drömde att bli ingenjörer och övade sig i kemi genom att detonera sprängladdningar runt om i staden.

Och trots att det vid det här laget ryktades om att 35 000 man var ute och vaktade Stockholms gator kunde de inte sluta. På nyårsafton 1946 greps den förste med svartkrut och tändhattar i rockfickorna efter att han smällt av tre laddningar utanför stadsbiblioteket – och sedan dragit till sig uppmärksamhet genom att till synes väldigt vårdslöst tända en tändsticka efteråt. Senare greps de andra två och trion dömdes till straffarbete i en uppmärksammad rättegång.


Breviks gård på Värmdö där Peter Wallenberg (1926-2015) skulle kidnappas.

Kidnapparna som blev osams

Det tidiga 1990-talet var dåliga tider i Sverige. Men järnridån hade fallit och många vädrade morgonluft längre österut.

En av dem var Pavel, egen företagare i byggbranschen.

Unde en resa fick träffade han en rysk affärsman som investerade 200 000 i ett gemensamt projekt. Men när det visade sig att Pavel använt pengarna till annat stod han plötsligt i skuld till en mäktig och, skulle det visa sig, rätt så skrupelfri person.

”Affärsmannen” hade bestämt sig för att kidnappa en rik person och krävde att Pavel skulle utse ett lämpligt offer och hjälpa till. Valet föll på finansmannen Peter Wallenberg och kidnapparna köpte bland annat handbojor, kamouflagekläder och ett dykaggregat.

Men i bilen börjar Pavel och de fyra inresta ryssarna bråka, och allt slutar med att samtliga grips utanför Wallenbergs hem på Värmdö.


Mattias Bergman och Andreas Utterström har skrivit boken Misslyckade Brott

På Grand Hotel i Stockholm greps en av Sveriges mest ökända fasadklättrare efter en misslyckad räd. Foto: Anna Z Ek

Fasadklättraren på Grand Hotel

Hans Petter Isgren var inte bara en notorisk inbrottstjuv – under 1920-talet var han en även en ökänd fasadklättare och beskrevs av polisen som kortväxt men smidig som en panter.

Ett uppmärksammat fall som resulterade i ett av hans många fängelsestraff utspelade sig på Grand Hotel i Stockholm. Klockan 03.40 vaknade en av gästerna, amerikanskan Mary Robinson, av ett vinddrag från balkongdörren. Trots att hon redan låst in sina värdesaker i hotellets kassaskåp försökte hon stoppa den flyende och tomhänta tjuven. Efter ett vilt slagsmål lyckades Isgren ta sig ner på gatan igen, men där blev han övermannad av en förbipasserande renhållningsarbetere och hotellets nattportier som hört tumultet och rusat ut.


Mattias Bergman och Andreas Utterström har skrivit boken Misslyckade Brott

Här i Hässelby Strand skulle Mille Markovic locka en känd idrottsman i en utpressningsfälla. Foto: Anna Z Ek

Sexfällan som aldrig slog igen

Gangstern Milentije Mille Markovic gick från ökänd till rikskänd när han 2011 gick ut i media med en skandalbild på kung Carl XVI Gustaf – en bild som senare visade sig vara manipulerad.

Det här var inte första gången Markovic försökt sätta dit en kändis. 1995 dömdes han till ett års fängelse för försök till utpressning mot en av Sveriges absolut största idrottsstjärnor.

I en sparsamt möblerad lägenhet i Hässelby gillrade han en fälla. Men på något sätt fick polisen nys om planerna, och när de gjorde husrannsakan hittade de inte bara läderpiskor, handbjor och kondomer utan även tre videokameror och en mikrofon – omsorgsfullt dolda inuti högtalare.

Fakta

Fler misslyckade brott

Bokversionen av Misslyckade brott innehåller elva fall varav fem i huvudsak utspelar sig i Stockholm.

I podden finns ännu fler. Här är tre med 08-koppling:

Mordbranden i Harry Scheins gamla villa i Danderyd.

Spionen som var så noggrann att han gick back på sin brottslighet.

Norrmannen som efter en knarkskuld hamnar på en gräsmatta i Tensta med ett bombbälte runt midjan.