300 löpare sprang fel på maran i fjol – 200 nappar på gratisplats

Stockholm Marathon 2018. Stockholm stadion.
300 löpare sprang fel under förra årets mara. Nu återvänder 200 för att få revansch.
300 löpare sprang fel under förra årets upplaga av Stockholm Marathon och erbjöds därför en gratis startplats i årets mara.
Nu återvänder 200 av dem för revansch.
– Jag gissar att om man tagit sig an en utmaning vill man också genomföra den, säger vd:n Daniel Almgren.

Förra årets Stockholmsmara var en av de varmaste i historien. Skuggan var åtråvärd och när den efter drygt 25 kilometer dök upp längs med Hornsgatan var det många som sökte sig till den solfria sidan av gatan. Men skuggan visade sig bli förrädisk och fick 300 löpare att springa fel.

– Situationen uppstod då tre faktorer inträffade på en och samma gång. Banan var ny, polisen kom med sena ändringar som vi såklart var tvungna att följa och värmen gjorde löparna extra utmattade. Ingen av faktorerna hade på egen hand orsakat något problem men nu dök alla upp samtidigt, säger Daniel Almgren som är vd för Marathongruppen.

200 återvänder

Samtliga 300 löpare erbjöds en gratis startplats i årets Stockholmsmara som kompensation för att de sprang fel. 200 nappade och återvänder för revansch på lördag.

– Jag gissar att om man tagit sig an en utmaning vill man också genomföra den. Jag hoppas också att de känner att vi gjort vad vi kan för att ge dem en andra chans.

Förstärkt barriär

Inför årets lopp har man nu sett över sträckan där löparna sprang fel förra året för att det inte ska hända igen. Barriären som delar Hornsgatan i två filer har förstärkts och blivit högre och fler funktionärer kommer att stå längs med gatan för att förra årets fadäs inte ska hända igen.

– Det är extremt utmattade löpare som vi har att göra med. De kräver extra tydlighet. Men är jag inte orolig för att någon kommer att springa fel i år. Nu har vi testat banan en gång och vi slipper värmeböljan, säger Daniel Almgren.