ANNONS

I Stockholm får covid-patienter själva sköta smittspårningen

Provtagning v
Region Stockholm mäktar inte med uppdraget att kartlägga smittvägarna för de som testats positiva för covid-19.
Här får patienterna i stället själva ansvara för smittspårningen, men ingen kontrollerar att den verkligen genomförs, rapporterar Ekot.
ANNONS

Regionerna har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga smittvägarna för de som testats positiva för covid-19.

Men flera av regionerna, däribland Region Stockholm, mäktar inte med och då får patienterna själva ta hand om smittspårningen, rapporterar Ekot.

Så är fallet även i region Uppsala där man har man anställt ett tiotal personer vars uppgift är att ta kontakt med de som testats positiv.

Därefter är det den som har bekräftats med covid-19 som får ta nästa steg och ringa vänner, familj, kollegor och andra personer man har träffat. Men det kontrolleras sedan inte om smittspårningen verkligen har genomförts.

– Det handlar om så stora volymer som testas positiva och det klarar inte sjukhuspersonalen av för närvarande, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid region Uppsala till SR.

Upplägget ser likadant ut i region Stockholm, där runt 2 000 personer i veckan testas positiva för covid-19.

Undantaget är när det gäller sjukvårdspersonal och allvarligt sjuka, då tar region Stockholm ansvar för smittspårningen.

Att lägga över ansvaret på patienten som regionen har gjort lever inte upp till Världshälsoorganisationen WHO:s guide över smittspårning av covid-19.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.