Stockholm Live: Rullstolsplatserna är lika många

Daniel Stålbo, pressansvarig hos Stockholm Live.
Daniel Stålbo, pressansvarig hos Stockholm Live.
Sikten för rullstolsburna personer har blivit sämre i Globen. Nu svarar Stockholm Live på kritiken.
– Viss renovering av arenarummet i Ericsson Globe har skett men platserna är desamma, svarar pressansvarige Daniel Stålbo.

Tillgängligheten för rullstolsburna har blivit sämre i Globen. Nyligen framför en personlig assistent larm om försämringen i Mitt i söderort.

Stockholm Live, som sköter många av evenemangen på Globen, bekräftar att rullstolsplatserna har justerats i samband med renovering. Men någon försämring vill man inte kännas vid.

”Likvärdig placering”

– Viss renovering av arenarummet i Ericsson Globe har skett, men platserna är desamma i antal och med likvärdig placering som i arenans grundutförande, skriver Daniel Stålbo, pressansvarig på Stockholm Live, i ett mejlsvar till Mitt i.

Samtidigt medger han att rullstolsplatserna varierar mellan evenemangen beroende på hur stor den totala publikkapaciteten är och hur arrangören väljer att bygga evenemanget med scener och annat.

Enligt Daniel Stålbo genomförs nu ett planeringsarbete för att ”modernisera” Globen och öka tillgängligheten. Utredningen görs av fastighetsägaren tillsammans med politikerna i Stockholm stad.

– Globen måste nå upp till standarden hos de mer moderna Tele2 Arena och Friends Arena. 

Har ni kontakt med funktionshindrade när ni planerar och justerar rullstolsplatserna?

– Vi har en representant med i Funktionshinderrådet, ett råd som även Handikappföreningens samarbetsorgan i Stockholm ingår i, skriver Daniel Stålbo.

Fakta

Antal rullstolsplatser per arena

Ericsson Globe – 50 st rullstolsplatser.

Tele2 Arena – 138 st rullstolsplatser.

Hovet – 21 st rullstolsplatser.

Annexet – byggs upp för varje enskilt evenemang på ramper.

Friends Arena – 80 till 120 rullstolsplatser (beroende på om ledsagare sitter bredvid eller bakom), samt 580 övriga tillgänglighetsplatser.

I snitt uppger Stockholm live att 50 procent av rullstolsplatserna bokas vid idrottsevenemang. Motsvarande siffra för konserter är 34 procent.

Källa: Stockholm Live