ANNONS

Stockholm ställer sig bakom fotbolls-EM 2020

Politikerna Pehr Granfalk (M) och Karin Wanngård (S) säger ja till en gemensam EM-satsning
Politikerna Pehr Granfalk (M) och Karin Wanngård (S) säger ja till en gemensam EM-satsning
Solna och Stockholm vill fixa fotbollsfest i stan. Ledande politiker är beredda att betala 50 miljoner. Pengar som de dock räknar med att få igen – och mycket mer därtill.
ANNONS

EM 2020 är inte ett vanligt mästerskap. Uefa firar 60 år och därför ska EM spelas i en rad olika europeiska länder. Dock inte i Sverige. Men det kan det bli ändring på. Det finns vissa farhågor att Bryssel inte kommer att bli klar med sin arena i tid och nu ställer Stockholm och Solna upp som back-up.

– Tillsammans har vi alla förutsättningar för en riktig fotbollsfest. Vi ligger i framkant när det gäller att arrangera internationella evenemang, och det här skulle vara oerhört bra för besöksnäringen. Att arrangera stora evenemang är inte bara roligt för Stockholmarna. Det är även en del i arbetet för att långsiktigt stärka Stockholms varumärke och att utmärka Stockholm som besöksstad, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm.

Räknar med stora vinster

Vad kostar denna folkfest för staden då? Enligt stadshuset räknar man med en nota på omkring 50 miljoner kronor, men att den turistekonomiska vinsten är långt mycket större. Utifrån att Europa League-finalen ska ha genererat 290-miljoner  tror stadens tjänstemän nu att summan för fyra EM-matcher på hemmaplan ska landa på en siffra mellan 850 och 900 miljoner kronor.

 

Fakta

Fyra matcher - folkfest i Stockholm.

Skulle Stockholmsregionen och Friends Arena bli vald som arrangörsstad skulle tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal spelas på nationalarenan. Om Sverige kvalificerar sig till mästerskapet är Stockholm garanterat att landslaget skulle spela minst två av sina gruppspelsmatcher på Friends Arena. UEFA kommer att fatta beslut om eventuell ny arrangörsstad 7 december.

Källa: Socialdemokraterna i Stockholm
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.