Min lokala hjälte

Stockholm tappar på miljörankingen

Stockholm var bättre på miljö förr, enligt Aktuell Hållbarhets rakning.
Stockholm var bättre på miljö förr, enligt Aktuell Hållbarhets rakning.
Från att vara sjätte bäst i landet ligger nu staden efter både Göteborg och Malmö, enligt färsk undersökning.

För åttonde året i rad presenterar miljötidskriften Aktuell Hållbarhet sin miljörankning av Sveriges kommuner.

Där mäts bland annat hur politiker fattat beslut i miljöfrågor, vattenfrågor, avfall, transporter och hur kommunerna följer de nationella miljömålen.

I årets rankning tappar Stockholms kommun 11e placeringar från ifjol. Nu är staden 17e miljöbäst i landet istället. Detta kan även jämföras med åren 2009 till 2010 då Stockholm låg på andra plats två år i rad.

Årets ras betyder även att Stockholm är sämst i kateorgin stora städer och ligger efter både Malmö och Göteborg.

Placeringen på listan grundas bland annat på en kommunenkät med frågor. I årets enkät tog tidningen Aktuell Hållbarhet i stort sett bort frågor som över hälften av alla kommuner svarat ja på tidigare år och ersatte dem med nya tuffa kriterier.

Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell hållbarhet i ett pressmeddelande.

Granskningen som tidningen gjort bedömer bland annat hur kommunerna jobbar med matavfall, om de infört köttfria dagar och om de ställer krav på minskade växthusgaser.

Bäst i länet var Upplands Väsby med en hedrade tredjeplats totalt sett. Bara Västerås och Lomma i Skåne var bättre.

Se hela listan här.