Stockholm visar vägen när kvinnorna tar över

Aldrig tidigare har det suttit­ så många kvinnor på den tyngsta politiska posten i Stockholms läns kommuner som nu.
Även om männen fort­farande är i majoritet har 11 av 26 kommuner en kvinna i topp. Stockholm stad är en av dem.

I Stockholm stad är det inget nytt med en kvinna på den högsta politiska posten, tvärtom, här är det något av en tradition.

Sedan valet 2002 har både Moderaterna och Socialdemokraterna haft två kvinnor vardera som finansborgarråd. När nuvarande  på posten, Anna König Jerlmyr (M), tillträdde i höstas tog hon över från Karin- Wanngård (S). Efter valet 2006 tog Kristina Axén Olin (M) över efter Annica Billström (S).

– Här har vi länge haft kvinnliga förebilder som har visat vägen, vilket har inspirerat- unga. Och jag har visat att det i mitt fall går att kombinera tre små barn med en ledande befattning.  Stockholm är generellt sett en bra plats att vara kvinna på. Här är det naturligt att dela på föräldraledigheten och det finns ett större stöd av tjänster för att lösa det så kallade livspusslet, säger Anna König Jerlmyr (M).

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, Stockholm stad.

Männen har annars länge varit i klar majoritet på den tyngsta politiska posten, kommunstyrelsens ordförande (KSO), i länets kommuner.

Om vi tar avstamp i början av  1990-talet när begreppet varannan damernas myntades av Socialdemokraterna var bara en av fyra KSO:er i länet kvinnor, samtliga partier inräknat.

Så har det sett ut fram till efter höstens val då kvinnorna tog ett rejält kliv framåt. Nu är 11 KSO i länets 26 kommuner kvinnor, vilket motsvarar 42 procent.

Översta raden från vänster: Parisa Liljestrand (M) Vallentuna (infälld), Hanna Bocander (M) Danderyd och Ebba Östlin (S) Botkyrka. Nedersta raden från vänster: Michaela Fletcher (M) Österåker (infälld), Emma Feldman (M) Järfälla, Deshira Flankör (M) Värmdö, Anna König Jerlmy (M) Stockholm stad, Anita Mattsson (S) Tyresö, Boel Godner (S) Södertälje, Malin Forsbrand (C) Vaxholm och Meeri Wasberg (S) Haninge.

Aldrig förr har det suttit så många kvinnor i länet samtidigt på den positionen. Som mest har det varit åtta stycken samtidigt under en mandatperiod, enligt en sammanställning som Mitt i har gjort.

I fyra av de fem S-ledda kommunerna i länet är fyra KSO:er kvinnor. Det är i Botkyrka, Haninge, Tyresö och Södertälje.

Av de 19 M-ledda kommunerna är det kvinnor på KSO-posten i sex kommuner. Utöver Stockholm även i  Järfälla, Vallentuna, Österåker, Värmdö och Danderyd. Och i Vaxholm är det en centerpartist i topp.

Fakta

Plats 5

av 290 hamnar Stockholm stad på om man kollar hur jämställt­ det är bland politikerna i kommunen­, sett till könsfördelning­ i kommunfullmäktige­, avhopp och andel kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen (mandatperioderna efter valen 2006, 2010 och 2014 sammanvägt).

Källa: Sveriges kommuner och landsting

I Vaxholm och Danderyd är det dessutom första gången någonsin som det är en kvinna som har den posten.

Det som händer är nog inte bundet till parti utan det är snarare tidsandan

Marja Lemne, statsvetare

Att kvinnorna i topp blir fler ligger i tiden, menar Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

– Nu kommer kvinnorna på bred front. Det som händer är nog inte bundet till parti utan det är snarare tidsandan, även om vi tydligt kan se en föryngring och förnyelse i de borgerliga partierna, säger hon.

Om det gör någon skillnad i till exempel vilka frågor som drivs när en kvinna är KSO är svårt att säga, enligt Marja Lemne.
Men Anna König Jerlmyr tror att det till viss del märks i  att hon tacklar de olika frågorna ur en kvinnas perspektiv.

– Jag tror att det speglar ens erfarenheter och för min del handlar det om att jag kopplar in ett jämställdhets– eller genusperspektiv i de olika frågorna, säger hon.

Annan utveckling i landet

Utvecklingen i länet skiljer sig från hur det ser ut i landet i stort.

Efter höstens val är det färre kvinnor som är KSO:er – jämfört med efter valet 2014 då rekordmånga – 108 av landets 290 var kvinnor (37 procent), enligt Dagens Samhälle-. Nu är antalet 93 kvinnor, eller 32 procent.

En förklaring är enligt tidningen att Socialdemokraterna tappade makten i flera kommuner.