Stockholm kan bli lika varmt som Budapest år 2050

Stockholm kan bli lika varmt som Budapest, enligt en ny studie.
Stockholm kan bli lika varmt som Budapest, enligt en ny studie.
Stockholm kan få ett klimat med temperaturer som liknar Budapests – om bara 30 år. Detta enligt en ny studie från universitetet ETH Zürich där forskarna har tittat på hur 520 städer över hela världen påverkas av klimatförändringarna.

Om drygt 30 år kan Stockholm vara lika varmt som Budapest. Detta enligt en studie från Crowther Lab på universitetet ETH Zürich, som flera medier rapporterat om. Forskarna har visualiserat hur 520 stora städer runt om i världen kommer att påverkas av klimatförändringarna och har parat ihop dem med städer som har ett liknande klimat i dag.

Studien visar att hundratals av städerna riskerar att drabbas av torka, översvämningar, stormar och andra katastrofer. Norra halvklotet förutspås få de kraftigaste klimatförändringarna, vilket gör att både somrarna och vintrarna i Europa kommer att bli varmare med temperaturhöjningar på 3,5 respektive 4,7 grader.

Paris lika varmt som Canberra

Några ytterligare exempel från studien är att Paris kommer att vara lika varmt som Canberra i Australien och att Londons klimat kommer att likna Barcelonas.

Den engelska huvudstaden riskerar därmed att drabbas av en lika extrem torka som Barcelona gjorde 2008, då dricksvattnet nästan tog slut, rapporterar CNN.

Enligt forskarna kan 22 procent av städerna i framtiden få ett klimat som hittills saknar motstycke på jorden.

– Det betyder att det kommer att bli nya politiska utmaningar och nya utmaningar för infrastrukturen som vi aldrig har varit med om tidigare. Vi är absolut inte förberedda för det här, säger Tom Crowther, grundare av the Crowther Lab där studien genomfördes, till The Guardian.