ANNONS

Vildsvinen i länet blir fler och fler

VIldsvin; Agneta WIberg; Viksjö; Järfälla; Vildsvinsattack
Agneta Wiberg och hunden Sture jagades av ett vildsvin i Järfälla.
Vildsvinen blir allt vanligare i länet och intar nya områden - tätorterna.
Vildsvinen blir allt vanligare i länet och intar nya områden - tätorterna.
Wild boars on the streets of Berlin; Vildsvin; Järfälla, Berlin, Youtube; Dmitry Reznitsky
Det tros finnas över 4000 vildsvin på gatorna i Berlin.
Vildsvinen i länet har blivit fler än någonsin. Nu vill Jägareförbundet att kommunerna ska tillåta jakt inne i tätorterna. Annars riskerar Stockholm att bli ett nytt Berlin där tusentals grisar drar omkring på gatorna.
– Utrota och ät dem, säger Agneta Wiberg som attackerats.
ANNONS

Viksjöbon Agneta Wiberg är en av många Stockholmare som stött på vildsvin i närheten av tättbebyggt område. Det var i mars 2015 just intill Vällingby brukshundsklubb på gränsen mot Järfälla.  Agneta och hennes hund var på väg hem. Sture befann sig ett tjugotal meter före Agneta när en vildsvinssugga i hög fart kom farande ut ur en skogsdunge, rakt mot den lilla cockerspanieln.
– Jag fick panik: ”Jag kan inte stå här och se hur min hund blir dödad”, säger Agneta.

 

Suggan jagade efter

Hon busvisslade, Sture tvärvände och sprang tillbaka mot henne. Suggan jagade efter och de gömde sig bakom en liten gran.
– Den hade hon lätt kunnat meja ner. Men de ser dåligt och jag hade en grön parkas på mig, berättar Agneta Wiberg.

VIldsvin; Agneta WIberg; Viksjö; Järfälla; Vildsvinsattack

Agneta Wiberg och cockerspanieln Sture jagades av ett vildsvin nära Vällingby brukshundsklubb. Foto: Chris Anderson

Ett gäng kultingarna dök upp bakom suggan och hon lommade iväg.
– När det var över så kom det över mig – fan, vi hade kunnat dö, säger hon.

ANNONS

”De säger att vildsvin inte är farliga. Sure. Du har inte en chans när 100 kilo gris blir uppretad och springer rakt över dig”, säger Agneta Wiberg.

I Hummelmoraområdet och på andra sidan kommungränsen i Hässelby villastad har små flockar vildsvin röjt runt på villatomter under sommaren. Järfälla viltvårdares taktik har i första hand varit att skrämma bort grisarna eftersom det är riskabelt att skjuta med klass 1-vapen i tätbebyggt område.

 

Fler än någonsin

– De säger att vildsvin inte är farliga. Sure. Du har inte en chans när 100 kilo gris blir uppretad och springer rakt över dig. Skjut dem och ät dem, säger Agneta Wiberg.

Vildsvinen intar ständigt nya områden i Stockholms län och dyker allt oftare upp i tätorterna. Foto: Mostphotos

Vildsvinsstammen är under ständig tillväxt och sprider sig norrut sedan arten återetablerades i Sverige på 80-talet. I Stockholms län är grisarna just nu fler än någonsin tack vare den milda, snöfria vintern och den goda tillgången på ekollon i fjol.
– Det har fötts hemskt många kultingar. På flera håll handlar det om en kraftig ökning, säger Arne Söderberg, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Fyrdubbling av viltolyckorna

Det talas om 200 000 vildsvin i Sverige totalt. Exakt hur många som finns i Stockholms län är det ingen som vet. Men en indikation på att stammen har ökat är att antalet viltolyckor med vildsvin nästan fyrdubblats på fem år. Från åtta stycken i juli 2013, till 30 i år.

En kraftig ökning

Även avskjutningsstatistiken tyder på en rejäl tillväxt. Jaktåret 2015/16 sköts drygt 7000 vildsvin i länet. Årets siffror är inte klara, men det handlar om en kraftig ökning enligt Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet.
– Vi har skjutit väldigt mycket vildsvin, säger han.

Många vildsvin på Södertörn

Flest vildsvin finns i Södertörnskommunerna, samt i Norrtälje. Även i länets nordvästra delar, i Järfälla, Upplands-Bro och på Ekerö finns en hel del vildsvin, liksom i ett några av kommunerna i Roslagen, i Österåker, Vaxholm och Vallentuna.

Stockholms vildsvin blir alltmer urbana i sin jakt på föda. I Skogås i Huddinge har grisarna setts böka inne bland flerfamiljshusen. I centrala Norrtälje har vildsvinen blivit ett så pass stort problem att många villaägare satt upp elstängsel för att hålla dem borta från sina tomter. Enligt Dagens Nyheter överväger kommunen nu skyddsjakt, även om det är farligt, för att lösa problemet.

Ge jägarna förutsättningar

– Jättebra. Det är viktigt att kommunerna och länsstyrelsen inser att man inte kan undanta en massa områden från jakt. Man måste ge jägarna förutsättningar för att jaga vildsvinen där man inte vill ha dem – i stadsnära områden, säger Per Zakariasson.

Vildsvinsjakt i Upplands-Bro i fjol. Henrik Wappsell med sin hund Jamaica. Foto: Åsa Sommarström

På många håll är jakten redan i full gång. Järfällas viltvårdare sköt en stor galt vid Görväln i slutet av juli. Den senaste veckan har  tio jägare suttit på pass tidiga morgnar vid olika platser i kommunen, dock utan att se skymten av vildsvin. Bevakningen kommer att öka ytterligare när höstens jakter drar igång.

Extremt intelligenta djur

Jägarförbundets uppmaning är nu att gasa ännu mer i områden där det har fötts många kultingar för att hålla nere stammen. Annars riskerar Stockholm på sikt att bli som Berlin, där 4000 grisar nattetid drar omkring på gator och torg. Vildsvin är extremt intelligenta djur. Därför är det viktigt att uppfostra grisarna och inte låta dem härja fritt i områden där de inte är önskvärda.Men det gäller att skjuta rätt djur.

Riksdagsbeslut om vildsvin

– Riksdagen har bestämt att vi ska ha en vildsvinsstam i Sverige. Men vi vill inte ha fria radikaler som är inne och bökar i villaträdgårdar och stadsparker. En gammal sugga som fått någon av sina kultingar skjutna drar sig från att återvända till den platsen, säger Per Zakariasson.

Läs mer:

http://mitti.se/nyheter/jattejakt-bogesunds-foreslas/

http://mitti.se/nyheter/vildsvin-harjar-i-hasselbytradgardar/

http://mitti.se/nyheter/reportage-nyhet/jagarna-haller-vildsvinen/?omrade=hela-stockholm

http://mitti.se/nyheter/grisar-ska-jagas-med-pannlampor/?omrade=hela-stockholm

 

Fakta

Håll hunden kopplad

Den största risken att komma i konflikt med ett vildsvin är att gå med en lös hund i skogen och träffa på en sugga som ligger under en gran med sina kultingar.

Både hund och hundförare kan bli skadade när suggan sätter fart efter hunden som flyr till sin ägare.

Håll hunden kopplad. Då överraskas inte vildsvinet utan flyr som regel undan.

Vildsvinen lockas in i bostadsområden i sin jakt på föda. Ett tips till villaägare är därför att avlägsna frukt från träden, samt undvika att lämna trädgårdsavfall eller fallfrukt i skogspartier vid trädgårdarna.

Källa: Järfälla kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.