ANNONS

Stockholmare beredda jobba ännu längre

Stockholmare kan i högre utsträckning tänka sig att skjuta på pensionen.
Stockholmare kan i högre utsträckning tänka sig att skjuta på pensionen.
Stockholmare tror i högre utsträckning än folk i resten av landet att de kommer att jobba efter 65-årsålder. Ett storstadsfenomen, säger Pensionsmyndighetens analytiker Ole Settergren.
ANNONS

Stockholmare tror att de kommer jobba längre än till 65, det visar en färsk Sifoundersökning om tankar kring ekonomi och pension. I resten av landet, förutom Göteborg som har samma siffror som Stockholm, tror däremot de flesta att de kommer gå i pension vid det traditionella 65-årstrecket.

Ole Settergren är analytiker vid pensionsmyndigheten och menar att stockholmarnas inställning i hög utsträckning beror på den geografiska placeringen:

– Tjänstemannajobb är vanligare i storstäder och det är flera grejer som samverkar. Dels tycker man att det är relativt roligt att jobba, dels orkar man jobba längre.

Helt naturligt

Bortsett från jobb och plats har vi också i högre utsträckning vant oss vid tanken på att jobba längre. Helt naturligt, säger Ola Settergren.

Livslängden ökar, och hälsotillståndet har blivit så pass mycket bättre. Insikten har däremot tagit förvånande lång tid, tycker han.

– Det sker en förändring, men den har kommit ganska sent och är inte så stark som den borde varit. Med tanke på läget är det ju inte konstigt att man kommer behöva jobba högre upp i åldrarna.

Hälsoaspekt

I rådande samhällsdebatt framgår senarelagt pensionsålder ofta som något vi tvingas till för att få ekonomin att gå ihop. Men det kan också finnas hälsoaspekter att ta hänsyn till, menar Ole Settergren.

– Det finns en undersökning där en tredjedel av de tillfrågade faktiskt ångrade att de inte gick i pension senare.

ANNONS
Fakta

Sju viktiga råd inför pensionen

  • Allra viktigast för pensionen är att ha en vit anställning där du betalar skatt och har tjänstepension
  • Jobba så länge du kan och orkar
  • Tänk på att deltidsarbete, vab och föräldraledighet påverkar din pension
  • Du behöver inte välja. Förvalen för såväl premie- som tjänstepension fungerar för de allra flesta
  • Logga in på pensionsmyndigheten.se och gör en prognos för att få se hur hela din pension ser ut
  • Den som är gift registrerad partner kan föra över sin premiepension till sin partner. På så sätt kan den som tjänar mindre få hjälp att öka sin pension
  • Om du sparar själv, välj ett sparande med låga avgifter
Källa: Agneta Claesson, pensionsinformatör på Pensionsmyndigheten