Stockholmare i Bryssel efter terrorn: ”Väldigt obehagligt”

Hannes Hervieu, Centerpartiet
Hannes Hervieu, Centerpartiet
Terrorn har återigen skakat Bryssel och Europa.

Mitt i har talat två Stockholmare som bor och arbetar i Bryssel.

– Om det är en attack så syftar den till att sprida rädsla och det tänker inte jag ge dem i alla fall, säger Centerpartiets pressekreterare Hannes Hervieu till Mitt i.

En explosion på en flygplats i Bryssel med flera dödsoffer och en attack i stadens tunnelbana skakar just nu Europa. I Bryssel bor många stockholmare.

En av dem är Hannes Hervieu som är pressansvarig för Centerpartiet i Bryssel och har arbetat i staden i ungefär ett år.

När Mitt i når honom på telefon har han just fått den senaste uppdateringen om en eventuell explosion vid en tunnelbanestation i närheten av hans arbetsplats.

– Jag går till den tunnelbanestationen nästan varje dag när jag ska iväg och träna boxning, säger han.

Enligt honom är alla på Centerpartiets kansli okej. Han har också varit i kontakt med Socialdemokraterna samt Liberalerna och även deras anställda mår bra.

– Vi har skrivit till varandra och kollat av. Det låter konstigt att säga när sådant här händer, men det fina är att det blir väldigt mycket kärlek väldigt snabbt. Många ringer och hör av sig.

Att leva under ett förhöjt terrorhot är någonting de som jobbar med politik i Bryssel har vant sig vid. På Hannes Hervieus väg till jobbet passerar han minst tre patruller av kulsprutebeväpnade poliser.

– Den här stadsdelen där man har gripit terrorister ligger mitt i stan.

På Centerpartiets kansli i EU-parlamentet fortsätter nu arbetet tills säkerhetstjänsten säger något annat.

– Vi har lovat oss själva att vi ska försöka jobba på. Om det är en attack så syftar den till att sprida rädsla och det tänker inte jag ge dem i alla fall. Planen för dagen var att spela in en reklamfilm för att visa Fredrick Federleys arbete i parlamentet och vi får se hur det går. Jag såg precis genom fönstret hur det gick ett gäng soldater mot vår ingång, säger Hannes Hervieu.

Marcus Holmberg, chef för Sveriges kommuner och landstings Brysselkontor, är uppvuxen i Vällingby och bodde i Hammarby sjöstad innan han flyttade till Bryssel för åtta år sedan.

– Det är kaotiskt här mitt i Bryssel. Det är obehagligt så klart. Vi följer utvecklingen, säger Marcus Holmberg.

Fem personer arbetar på kontoret som ligger omkring 350 meter från tunnelbanan där explosionen ägde rum.

– Allihop var i närheten av kontoret när explosionen skedde och vi är i säkerhet känns det som. Vi tänker så klart på de som drabbats, skadade och eventuellt döda, säger Marcus Holmberg.

Hörde ni explosionen?

– Nej, den skedde nere i tunnelbanan. Men det känns väldigt obehagligt.

Överväger ni att evakuera?

– Nej, vi stannar på kontoret och följer den informationen vi får från belgiska myndigheter. Man har höjt terrornivån till den högsta möjliga.