ANNONS

Just nu: 16 000 stockholmare skriver högskoleprovet

Idag sitter nästan 16 000 personer i Stockholm böjda över högskoleprovet.
Idag sitter nästan 16 000 personer i Stockholm böjda över högskoleprovet.
Klockan 9 idag bänkade sig nästan 16 000 personer i Stockholm för att skriva högskoleprovet – och de gjorde det under skärpta kontroller och rutiner för att stoppa fusket.
Men det räcker inte enligt regeringens utredare, som vill införa kroppsvisitering.
ANNONS

Det är en viktig dag för många av dem som idag gör högskoleprovet och som kanske behöver ett bra resultat för att komma in på drömutbildningen.

Och många har känt sig kallade. Till dagens prov har 51 556 personer anmält sig, varav 15 984 i Stockholm. Det är en ökning jämfört med förra höstens prov med 4,6 procent i riket och 6,6 procent i Stockholm, vilket kan tolkas som att intresset för högre studier ökar. 

Ska stoppa fusket

Men på senare tiden har problemen med provfusk blivit allt större.

I fjol avslöjades en liga som under flera års tid hjälpt provdeltagare att mot rundlig betalning fuska sig till ett bättre resultat . Det har bland annat skett genom att de med hjälp av små hörsnäckor placerade vid trumhinnan fått rätt svar upplästa för sig under provets gång.

Egen personal

Till höstens har ett antal åtgärder vidtagits för att förhindra fusk, säger Peter Wretling, chef för sektionen för antagning och studieinformation vid Stockholms universitet, som har ansvaret för högskoleprovets genomförande i Stockholm.

– Vi är noggranna när vi rekryterar personal som ska jobba under provdagen. En ambition är att få fler som är anställda på universitetet att arbeta, säger han.

Delas ut precis före

I år har man varit särskilt noga med att så få som möjligt ska komma i kontakt med provet innan det är igång.

– Vi har också skapat en ny arbetsfunktion, materialsamordnare, som delar ut provpåsarna till provledaren precis innan provet startar. Materialsamordnarna är nästan uteslutande anställda på universitetet, säger Peter Wretling.

Kroppsvisitering föreslås

Och kontrollen lär skärpas ytterligare framöver.

ANNONS

Regeringens utredare Anna Tansjö har föreslagit att kroppsvisitering ska införas i samband med proven för att stoppa fusket. Det ska ske i samband med in- och utpassering och utföras av ordningsvakter i första hand med metalldetektorer. Dessutom föreslås att den som tipsar om fusk ska få vara anonym och omfattas av sekretess.