Nu ska 35 000 med spelproblem i länet få vård

Adam Kirstein Reuterswärd började spela på den lokala pizzerians automater.
Adam Kirstein Reuterswärd började spela på den lokala pizzerians automater.
Att minnas allt man gjort anhöriga är tungt men genom att hjälpa andra får Adam styrka.
Att minnas allt man gjort anhöriga är tungt men genom att hjälpa andra får Adam styrka.
Spelberoende är att alltid ha en mask, nu får familjen lära känna den vanliga Adam.
Spelberoende är att alltid ha en mask, nu får familjen lära känna den vanliga Adam.
35 000 stockholmare har spelproblem. Från och med årskiftet måste alla kommuner erbjuda stöd till spelberoende. Men långt ifrån alla står redo.
– Det är som att din hjärna kidnappas. Jag har gjort så mycket skit mot mina anhöriga, säger Adam Kirstein Reuterswärd som spelat bort relationer, bostad och jobb.

– När jag spelar är det som att resten av livet inte finns, inga ansvar och inga måsten utan jag är helt inne i det. När jag har mått sämre är det enda sättet att fylla ångesthålet, säger Adam Kirstein Reuterswärd.

 Jag minns när jag hade lånat pengar av en maffiaverksamhet

Adam Kirstein Reuterswärd, fd spelmissbrukare

Han minns startskottet för spelandet. Han var 15, 16 år och hängde med vänner på lokala syltor och pizzerior i Bromma. Sen dess har han kraschat fem gånger.

– Man tror att man har fått nog men det finns alltid en ny botten. Jag minns när jag hade lånat pengar av en maffiaverksamhet och de hotade mig för att få mig att betala. Så rädd har jag aldrig varit i hela mitt liv. Ett halvår senare började jag spela igen.

 

Ny lag ska ge vård

Men nu måste kommuner och landsting tillsammans erbjuda vård och stöd till spelmissbrukare. Mitt i:s kartläggning visar att förberedelserna i Stockholm skiljer sig stort. Hässelby-Vällingby stadsdelsområde och Botkyrka kommun ligger i framkant. Men i Vallentuna kommun väntas neddragningar på socialtjänsten som innebär att det trots förberedelser kan bli svårt att få igång stödet.

Drygt hälften av de tillfrågade kommunerna erbjuder idag terapi inom socialtjänsten, resten hänvisar till landstinget.* Men i och med lagförslaget kan behandlingar vara på gång i ytterligare fyra kommuner under 2018: Vaxholm, Järfälla, Nacka och Täby.

För Adam var det när han började med nätpoker som spelandet blev ett problem på riktigt. Reklam just för onlinespel är något vi har matats med i allt större utsträckning de senaste decennierna. Sen onlinespelen etablerat sig har svenska staten tappat kontrollen både över spelmarknaden och reklam för spel, menar civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Marknadsföring som riktar sig mot spelare med problembeteenden

Ardalan Shekarabi (S) civilminister

– Jag tror att alla som tittar på svensk tv inser att det är en ohållbar situation och att en uppstramning krävs, säger Ardalan Shekarabi.

Reklamen ska begränsas

En ny lag som ska kräva tillstånd för onlinespel i Sverige kommer även att begränsa reklamen. Innan jul beslutade regeringen om hårdare tag mot onlinespelen från 1 januari 2019. Lagen kommer inte att reglera mängden reklam, däremot innehållet.

– Det mest upprörande exemplet vi ser idag är marknadsföring som direkt riktar sig mot spelare med problembeteenden. Det kommer att förbjudas och istället kommer företag behöva kartlägga spelare i riskzonen och vidta förebyggande åtgärder, säger Ardalan Shekarabi.

Senaste kraschen för Adam Kirsten Reuterswärd kom i februari 2016. I flera år hade han varit spelfri, istället la han all tid på den nystartade firman och flickvännen. Men när relationen började skava sökte han tröst i spelande igen. Han sålde sin lägenhet och tog så många lån det gick.

Fanns ingen tvekan när jag började överföra pengar till mig själv, olagligt

Adam Kirstein Reuterswärd, fd spelmissbrukare

När allt var bortspelat kom han på att han ensam hade tillgång till företagets konton.

– Det fanns ingen tvekan när jag började överföra pengar till mig själv, olagligt. Jag tänkte hela tiden betala tillbaka.

Åtalas för grov förskingring

När frågorna om ekonomin kom allt oftare valde Adam att erkänna. Från en dag till en annan fick han lära sig att leva på existensminimum.  Åtal för grov förskingring väntar.

– Jag tror det är viktigt att man får ta smällen själv för att förstå allvaret. Många skyller sitt spelmissbruk på trauman och gör sig själv gärna till offer men man sitter bakom ratten hela tiden.

Tack vare en självhjälpsgrupp och terapi har Adam varit spelfri i snart två år. Varje dag kräver rutiner för att hålla sjukdomen i schack. Idag hjälper han andra genom att berätta sin historia och kommer efter nyår att arbeta heltid inom en öppenvårdsbehandling som heter Spelfriheten.

– Det är genom att hjälpa andra som jag har kunnat hålla mig spelfri så här länge.

*Samtliga stadsdelar i Stockholms kommun har besvarat enkäten om insatser för spelberoende. Följande kommuner har blivit tillfrågade och besvarat enkäten: Huddinge, Haninge, Värmdö, Salem, Upplands Väsby, Sollentuna, Botkyrka, Järfälla, Nacka, Solna, Tyresö, Täby, Sundbyberg, Upplands-Bro, Österåker, Danderyd, Vallentuna, Lidingö och Vaxholm.

Fakta

Den nya lagen

Runt två procent av personer mellan 18 och 82 år beräknas lida av spelproblem. Det är drygt 35 000 stockholmare.

Uppskattningsvis lever 82 000 barn i Sverige med en spelberoende anhörig.

Från och med årskiftet är spelmissbruk inskrivet i socialtjänstlagen vilket innebär att kommun har en skyldighet att ge stöd och vård i samverkan med landsting. Däremot finns det inga konkreta krav på vilket stöd som ska ges.

Spelmissbruk räknas som en psykiatrisk diagnos precis som alkoholmissbruk.

Kognitiv beteendeterapi och läkemedlet Naltrexon som används vid behandling av alkoholberoende har visat bäst resultat i forskningsstudier för att behandla spelberoende.

Det finns flera självhjälpsgrupper som erbjuder stöd för spelmissbrukare och anhöriga, störst i Stockholm är Spelberoendes förening.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, SKL