ANNONS
Det gjordes färre avdrag förra året.
Det gjordes färre avdrag förra året.

Stockholmarna halverade rot-avdragen

Nyheter 

Förra året gjorde Stockholmarna rot- och rutavdrag på totalt sett fyra miljarder kronor. En minskning med över två miljarder jämfört med året innan.

ANNONS

I Stockholms län gjordes det under 2016 rot-avdrag för 2,7 miljarder kronor. En närapå halvering sett till året innan då man gjorde avdrag för över fem miljarder kronor, och så här ser det ut i hela riket.

– En orsak till minskade utbetalningar för rotarbeten är att reglerna har ändrats. År 2016 fick man skattereduktion med 30 procent av arbetskostnaden för rotarbeten istället för som tidigare 50 procent, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

För rut-avdragen låg däremot skattereduktionen under fjolåret på samma nivå men totalsumman för avdragen i Stockholms län minskade med 50 miljoner kronor. Totalt gjordes avdrag på cirka 1,3 miljarder i länet.

Det här gäller för rot- och rutavdrag

  • För rotarbeten är skattereduktionen 30 procent av arbetskostnaden.  Maxbeloppet, den totala skattereduktionen, är 50 000 kronor per person och år.
  • För rutarbeten är skattereduktionen 50 procent av arbetskostnaden. Maxbeloppet, den totala skattereduktionen, är 25 000 kronor per person. För den som fyllt 65 vid årets ingång gäller att maxbeloppet är 50 000 kronor.
  • För rot- och rutarbeten sammantaget är skattereduktionen per person och år maximerad till 50 000 kronor.
  • Sedan den 1 augusti 2016 gäller rutavdrag även för installation, reparation och underhåll av datorer och annan it-utrustning som utförs i bostaden och för arbetskostnad för flytt mellan bostäder. Från och med 1 januari i år har rutavdraget utvidgats till att även omfatta arbetskostnad för reparation och underhåll av vitvaror som utförs i bostaden.

Källa: Skatteverket

ANNONS

Fler nyheter från Stockholm

Brand i Tullinge
Nyheter

Spridningsrisk när flerfamiljshus brann

Kultur

Kalle Assbring vinnare av Fotobokspriset 2017

Nyheter

Kungen impad av arbetet mot våld i Norsborg

Nyheter

Här ska det byggas om för bättre cykeltrafik

Kultur

Berättelsen bakom New Yorkbilderna

Brott

Nya uppgifter om morden i Hallonbergen

ANNONS
ANNONS